Сериозните странични ефекти от яденето на банани

Банани
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Навсякъде по света този сладък, мек и кремообразен плод е известен със своя прекрасен вкус и забележителни ползи за здравето.

Бананите са един от най-широко използваните плодове в света и са пълни с основни хранителни вещества, които помагат да се отстранят много физиологични и психически проблеми. Но като всяко друго нещо, наред с ползите, които носят, вървят и вредите. Ако често сте смутени от мъчителни атаки на мигрена, може да избегнете включването на банани в ежедневната си диета. Тирамин, вещество, намерено в бананите, е причина за мигренозните главоболия.

Хиперкалиемия пък е състояние, причинено от излишния калий в кръвта и се идентифицира чрез симптоми като неравномерен пулс, гадене и неравномерен сърдечен ритъм, които дори могат да доведат до инфаркт. Затова трябва да се внимава с количеството банани, което се консумира.

Имайки високи нива на нишесте, бананите могат да причинят сериозен разпад на зъбите, ако не поддържате подходяща зъбна хигиена. Според някои изследвания те са по-вредни за вашето устно здраве в сравнение с шоколадите и дъвката.

Нишестетата се разтварят бавно в устата, докато захарите се разтварят бързо. Ето защо, когато консумирате храни като банани, техните частици остават между зъбите около два часа и по този начин привличат повече бактерии, което води до повече кухини и кариеси.

Ако мислите, че бананите са чудесни за начало на деня то вие грешите. Те могат да ви накарат да се почувствате сънливи, дори ако току-що сте започнали деня. Богати са на триптофан, аминокиселина, която може да намали вашето умствено представяне и реакционно време, освен да ви накара да се почувствате сънени.

Бананите съдържат и високи дози магнезий, минерал, който подпомага мускулната релаксация. Тези свойства обаче ги правят добра закуска преди лягане.

Ядене на Банани

Тъй като бананите съдържат витамин В6 в големи количества, прекомерната им консумация може да доведе до увреждане на нервите. Според изследване, тези лица, които са алергични към латекс, проявяват свръхчувствителност към банани.

Симптоми като хрипове, хрема, кашлица, сърбеж в гърлото и воднисти очи са често срещани при тази алергия. Ако се отдавате на банани, които не са достатъчно зрели, може да се окажете с тежка стомашна болка.

Възможно е също така да имате гадене заедно с коремната болка. Недоузрелите банани съдържат голямо количество устойчиво нишесте, което отнема много време на тялото ви да се смила. Може да получите и незабавно повръщане или диария. Консумирането на банани може да доведе до газообразуване.

Те съдържат разтворими фибри и фруктоза, като и двете могат да причинят газове. Ако внезапно увеличите приема на фибри или ги консумирате в огромни количества, необходимо е голямо усилие на дебелото ви черво да разруши влакното и по този начин може да предизвикате газовете. По същия начин, в случай на фруктоза, когато се приема в големи количества, тялото ви може да се затрудни да я смели.

Бананите отговарят на категорията "средно ниво" на гликемичната храна, което означава, че те имат способността да причинят лек скок в нивата на кръвната захар. Тъй като прекомерната консумация на храни с висок гликемичен индекс може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания, трябва да регулирате приема на банани.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати