Ще замени ли йогуртът българското кисело мляко

Кисело мляко

През последните няколко дни се вдигна голям шум около искането на три големи фирми, производители на кисело мляко, за промяна в начина на правене на българското кисело мляко.

Инициатори на искането за промяна на Българския държавен стандарт за кисело мляко са гръцката фирма ОМК - Обединена млечна компания и българските Маджаров и Полидей, произвождащи млеката с марка Домлян.

Тримата производители излязоха с две основни искания - да се промени съотношението на на бактериите – лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, както и да се позволи млеката да се продават в други опаковки, различни от утвърдените по стандарт.

След силната обществена и институционална реакция инициаторите на промяната се отказаха от първото си искане, но все още настояват да се разреши българското кисело мляко да се продава в по-евтини опаковки.

Храна

Експертите обаче са твърди противници на идеята за промяна на сега съществуваните разрешени по стандарт опаковки, защото това би довело до спиране на традиционната българска ферментация.

Или казано с други думи - смяната на опаковката ще убие българското кисело мляко и в магазините ще се продава само обикновен йогурт, загубвайки полезните си качества.

Исканията на производителите са задвижени по време на служебния министър проф. Христо Бозуков, а настоящият министър Румен Порожанов се обяви категорично против промяната на Българския държавен стандарт.

Съгласно нормите в момента родното кисело мляко може да бъде опаковано и предлагано само и единствено в стъклени, керамични и полистиренни опаковки. Всички други опаковки ще навредят на неговите качества и ще спрат ферментационните процеси.

Българско кисело мляко

Искането на тези три фирми е да се включат в този списък и всички опаковки, предназначени за контакт с храни, като целта е да се даде възможност кисело мляко да се доставя и продава в опаковки от полипропилен.

Опаковките от полипропилен са доста по-евтини, което би гарантирало много по-високи печалби на производителите. Тук е моментът да отбележим, че гръцката ОМК е и основният вносител на сухо мляко и опаковки за кисело мляко в България.

Министерството на земеделието се е обявило твърдо против исканията на вносителите. Предстои Институтът по стандартизация да вземе решение по казуса.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати