Митове за яйцата

Митове за яйцата
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

За фосфолипидите

Яйцата не са вредни за черния дроб, както доскоро се твърдеше. Обратното. Благодарение на фосфолипидите той успешно се справя с токсичните вещества, например с алкохола.

За холестерола

Още през 70-те години на миналия век учените откриха, че яйченият холестерол се различава от този в другите продукти. Веществото се изработва от наситените мазнини, които в яйцата са сравнително малко. Вредата от тях обаче се компенсира с полезните хранителни вещества, включително и с фосфолипидите, отговорни за намаляване на нивото на холестерина. Така че 1-2 яйца на ден са не само безопасни за здравето, но и полезни.

За жълтъка

Митове за яйцата

Някои смятат, че яркожълтият жълтък прави яйцето по-полезно. Това обаче е мит, който науката развенчава. Окраската зависи не от това дали кокошката е прекарвала повече време на слънце, а от храната, която получава.

За потентността

Битува мнението, че яйцата я усилват. Известно е, че много от прочутите любовници предпочитали коктейли с яйца, разбити в коняк или бира. За жалост медиците не откриха вещества в яйцата, който да благоприятстват потенцията.

За черупката

Широко разпространен е митът, че яйцата с кафява черупка са по-вкусни от тези с бяла. Но не е така. Просто кафявите снасят кокошки от азиатски породи, а светлите - от европейски. И единствената разлика е, че кафявите черупки са малко по-здрави.

За салмонелата

Митове за яйцата

Да, яйцата наистина могат да предизвикат това заболяване, но само когато не са подложени на необходимата термична обработка. Медиците настоятелно съветват преди да сготвите с яйца, да миете черупките с вода и сапун и да ги варите не по-малко от 8 минути. А за да не се пука черупката при варенето - да капвате малко оцет във водата.

За хладилника

Черупката на яйцата е осеяна с пори, през които проникват всякакви миризми. Затова е по-добре да се съхраняват в кутия. И още - на стайна температура ще издържат по-дълго, ако се намажат с олио, увият се в хартия и се държат на тъмно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати