Митове за яйцата

Митове за яйцата
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

За фосфолипидите

Яйцата не са вредни за черния дроб, както доскоро се твърдеше. Обратното. Благодарение на фосфолипидите той успешно се справя с токсичните вещества, например с алкохола.

За холестерола

Още през 70-те години на миналия век учените откриха, че яйченият холестерол се различава от този в другите продукти. Веществото се изработва от наситените мазнини, които в яйцата са сравнително малко. Вредата от тях обаче се компенсира с полезните хранителни вещества, включително и с фосфолипидите, отговорни за намаляване на нивото на холестерина. Така че 1-2 яйца на ден са не само безопасни за здравето, но и полезни.

За жълтъка

Митове за яйцата

Някои смятат, че яркожълтият жълтък прави яйцето по-полезно. Това обаче е мит, който науката развенчава. Окраската зависи не от това дали кокошката е прекарвала повече време на слънце, а от храната, която получава.

За потентността

Битува мнението, че яйцата я усилват. Известно е, че много от прочутите любовници предпочитали коктейли с яйца, разбити в коняк или бира. За жалост медиците не откриха вещества в яйцата, който да благоприятстват потенцията.

За черупката

Широко разпространен е митът, че яйцата с кафява черупка са по-вкусни от тези с бяла. Но не е така. Просто кафявите снасят кокошки от азиатски породи, а светлите - от европейски. И единствената разлика е, че кафявите черупки са малко по-здрави.

За салмонелата

Митове за яйцата

Да, яйцата наистина могат да предизвикат това заболяване, но само когато не са подложени на необходимата термична обработка. Медиците настоятелно съветват преди да сготвите с яйца, да миете черупките с вода и сапун и да ги варите не по-малко от 8 минути. А за да не се пука черупката при варенето - да капвате малко оцет във водата.

За хладилника

Черупката на яйцата е осеяна с пори, през които проникват всякакви миризми. Затова е по-добре да се съхраняват в кутия. И още - на стайна температура ще издържат по-дълго, ако се намажат с олио, увият се в хартия и се държат на тъмно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати