Това ви чака, ако прекалявате с консумацията на чесън

Това ви чака, ако прекалявате с консумацията на чесън

ако прекалявате с консумацията на чесън

Една от най-често срещаните съставки в много кухни по света е чесънът. Ползван от хиляди години, той е известен с ползите си за здравето на всекиго.

И докато в САЩ отбелязват на 19 април деня на чесъна и не се замислят от потенциалните вреди от консумацията на чесън, то ние ще обърнем внимание на тази тема. Колкото и полезен да е чесънът, имайте едно наум.

Но както всяка монета си има две лица, така и чесънът си има своята тъмна страна. Макар и богат на антиоксиданти, според проучване чесънът може да причини чернодробна токсичност, ако се консумира в излишък.

Подобни констатации са записани в доклад, публикуван от университета в Пенсилвания - чесънът, макар и практически нетоксичен, може да причини увреждане на черния дроб, ако се приеме в големи количества. Според доклад, публикуван от Националния институт по онкологични заболявания, консумирането на пресни чеснови луковици на празен стомах може да предизвика гадене, повръщане и киселини.

Прекаляване с чесън

Според доклад, публикуван от Харвардското медицинско училище, чесънът е една от тези храни, които могат да причинят гастроезофагеална рефлуксна болест. Консумирането на чесън на празен стомах може също да причини и диария или газове в стомаха.

Важно е да се отбележи, че е по-добре да се спре консумацията на чесън най-малко две седмици преди планирана операция, тъй като може да удължи кървенето и да се намеси в нивата на кръвното налягане. Ако вече сте на лечение за високо кръвно налягане, може би не е най-подходящата храна за вас.

Тъй като чесънът има свойства за понижаване на кръвното, приемането му може да е лоша идея. Макар и изпълнен с предимства, продължителният контакт с чесъна може да предизвика дразнене на кожата. Едно изследване твърди, че ензимът в чесъна, наречен alliin lyase, може да бъде причина за дразненето.

Установено е, че прекомерната консумация на чесън може да доведе до състояние, наречено хифема, което се отнася до кървене в пространството между ириса и роговицата. Приемането на големи дози чесън причинява или влошава хифемата, което може да е причина за загуба на зрението.

Чесънът, особено когато се приема в сурова форма, може да предизвика мигрена. Въпреки че не причинява директно главоболие, той активира процеса, отговорен за него.

Консумирането на чесън в големи количества по време на бременност или лактация може да предизвика раждане, което в даден момент може да е нежелателно.

В допълнение към всички тези негативни ефекти, предозирането с чесън може да причини мускулни болки и загуба на апетит, бъбречни хематоми (подуване на съсирена кръв в бъбреците), химически изгаряния в устата и животозастрашаващи алергични реакции.

А ако искате да сте сигурни, че няма да си навредите, докато хапвате чесън, вижте тези предложения за:

- чеснова супа;

- чеснови хлебчета;

- чеснови сосове;

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати