Нийм - това ли е една от най-полезните билки на планетата?

Масло от нийм

Някои от най-важните ползи за здравето от нийм включват способността за лечение на пърхот, успокояване на дразненето, защита на кожата, подсилване на имунната система, намаляване на възпаленията, заздравяване на рани, лечение на стомашни заболявания, забавяне на процеса на стареене, поддържане на здравето на половите органи, лечение на различни форми на рак и управление и лечение на диабет.

Нийм е общоприетото име на дърво на индийския субконтинент, въпреки че сега расте и в някои части на Близкия изток. Тези дървета растат много бързо и имат широки разпростиращи се листа, които могат да се сушат. Това качество ги прави изключително устойчиви на лоши атмосферни влияния. Плодовете на нийм са малки с горчива гъста пулпа.

Нийм съдържа уникален състав от органични съединения и полезни съставки, като продуктите, получени от него, са много популярни в алтернативните и билкови лекарства. От чай и тинктура, до подхранване на кожата и билкови добавки, нийм се счита за едно от най-важните и универсални растения в индийската култура.

Едно от най-важните предимства на масло от нийм, листата, чая и всички останали производни на растението е силното му антибактериално и антимикробно действие - както вътрешно, така и външно, поради което нийм се счита за общ тоник за имунната система и като прост начин да запазите цялостното си здраве.

Нийм обикновено се свързва с лечението на кожни заболявания, но ефектите му са далеч по-обширни от това. Антибактериалните свойства на билката я правят много популярна в шампоани и почистващи препарати за скалпа, тъй като може да помогне на кожата да остане хидратирана и да премахне пърхота, като същевременно укрепва косата ви и подобрява здравето на космените фоликули със своето антиоксидантно съдържание.

Всъщност нийм дори се използва в традиционната медицина, за да стимулира растежа на косата и да предотврати плешивост при мъжете.

Независимо дали използвате паста от нийм или листа директно върху кожата, консумирайки добавки или в някаква друга форма, активните съставки на това дърво ще помогнат да се освободи тялото от токсини. Известно е, че стимулира черния дроб и бъбреците, помагайки бързо да елиминира токсините и да оптимизира метаболизма на организма.

Нийм
Снимка: StyleCraze

По отношение на лечението на акне, което е едно от най-разпространените кожни състояния, за лечение се препоръчва паста нийм, която премахва част от мазнините и бактериите, които могат да влошат състоянието на кожата.

Антибактериалната природа и антиоксидантите от нийм ще помогнат да се намалят белезите и да се запази кожата, която ще изглежда свежа и чиста. Също така оказва и стягащи свойства, което намалява бръчките и симптомите на стареене. Това се дължи на мастните киселини, както и на високото съдържание на витамин Е.

Консумирането на нийм е пряко свързано с намаляването на възпаленията в стомашно-чревния тракт, което спомага за намаляване на язви и широк кръг от други чревни проблеми като запек, подуване на корема и спазми. Билката може да се използва и като бърз и лечебен антидот за стомашни инфекции, които могат да унищожат полезните бактерии в червата.

Високите нива на антиоксиданти, присъстващи в нийм, са свързани с намалените шансове за развитие на някои видове рак. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да причинят рак и хронични заболявания в тялото.

Ранните изследвания показват позитивна връзка между антиоксидантите и ниския риск от рак и сърдечни заболявания, тъй като нийм поддържат сърдечно-съдовата система чиста. Химичните компоненти на нийм оптимизират функцията на инсулиновия рецептор и гарантират, че тялото получава подходящи количества инсулин, който предпазва от развитие на диабет. Освен това при пациенти, които имат диабет, нийм може да се използва, за да се сведе до минимум зависимостта от терапията с инсулин.

Нийм
Снимка: Artemisinin

Нийм е много популярен като съставка в продуктите за орално здраве на индийския субконтинент. Антибактериалните му качества го правят идеален за елиминиране на бактериите под венците, които причиняват пародонтално заболяване и халитоза (лош дъх).

Нийм се използва широко като естествен агент за контрол на раждаемостта, тъй като е вероятно да намали шансовете за зачеване както за мъжете, така и за жените, без да ги уврежда по токсичен начин. Намалява нивата на плодовитост, без да се отразява на либидото, и дори може да помогне за лечение или предотвратяване на някои болести, предавани по полов път.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати