Вижте ги! Ето кои са най-често фалшифицираните храни

Фалшифицирани продукти
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Най-често фалшифицираните храни по света и в България се оказват препоръчваните като полезни. Подмяната на съставките се прави преднамерено - с цел печалба.

Експертите са конфискували тонове фалшифицирани храни и напитки от европейския пазар само през миналата година. Те са дефинирали фалшифицирането като преднамерени и умишлено.

Един от най-фрапантните примери за фалшификация е в Азия. Там от няколко години се произвежда пластмасов ориз, който води своето начало от Китай, Виетнам, Индия и др. Той се изработва във форма на оризови зърна и се смесва с истинския ориз. Така се увеличава количеството, но и рискът от задушаване най-вече при малки деца. Такъв ориз бе засечен да се продава във Великобритания. Два тона подобрен ориз бе конфискуван и в Нигерия.

Пластмасов ориз

Маслиновото масло си остава една от най-фалшифицираните храни в световен мащаб. То се разрежда и смесва с по-евтините масла от соя, лешници и други ядки. След него са рибата и биохраните. Това важи с пълна сила и за България.

Фалшив мед

Сред останалите продукти, които се фалшифицират, са медът, кафето и чаят. Част сред най-фрапиращите манипулации в световен мащаб са оцветени маслини, фалшив алкохол, разредено мляко със забранени добавки като тебешир и урина. Разреденото вино, сокове и подправки като че ли вече не изглеждат толкова страшно.

Биопродукти

Българската агенция по безопасност на храните отдавна направи скандални разкрития за подмяната на говеждо месо с конско в страната ни. В последната година у нас са хващани фалшифицирани колбаси, мед и сирене. Показателно е и че до днес продължават тестовете за двоен стандарт при продуктите от Източна и Западна Европа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати