Съветите на баба: Кулинарни хитринки и тънкости при готвенето на супи

Супи
Снимка: Даниела Русева

Вкусът на една супа зависи от употребяваните суровини, от вида и концентрацията ѝ. Но не на последно място, както казват бабите, зависи и от умението на готвача. Много от тънкостите в готвенето можем да научим именно от нашите баби.

Когато приготвяме супи и искаме да осигурим добри вкусови качества, първоначално те трябва да заврат бързо на силен огън. След това варенето им да продължава при умерена температура с леко клокочене.

Отвари, бульони и супи не е добре да приготвяте от блатни птици, дивеч, блатни риби / шаран, сом/ поради тежката им миризма и лошият им вкус.

Ако варите месо от дивеч, то е изключение и трябва да е минало през марината и отлежало в нея, за да премахна миризмата.

В приготвяне на супи и ястия трябва да се използват вкусни бульони, чийто аромати и хранителни качества придават неустоим вкус. За получаване на наситени отвари и силни бульони, първо сложете продуктите в студена вода и кипнете бавно. После оберете образувалата се пяна и варете продължително време на умерен огън.

Супа

Трябва да знаете, че при приготвяне на местния бульон, посоляването е накрая, а при рибния - в самото начало на варенето.

За да е по-вкусна супата, прибавяме към нея застройка. Някои супи обаче правят заключение - като борш.

Застройките са студени и топли. Студените приготвям от жълтък и кисело мляко или сметана, тях можем да използваме най-вече в детската кухня, както бях обяснила в една от рецептите, поради алергия към белтъка. Топлите застройки са с кисело мляко, брашно и цяло яйце, като търпят и топлинна обработка.

Супа топчета

Винаги застройвайте супите след отстраняване от огъня и уеднаквяването на температурата им е с тази на застройката.

Да не забравяме, че в супите и сосовете застройката трябва да се прибави на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване. В никакъв случай не трябва да ги загрявате до завиране. Всички течни ястия със застройка при повторно пряко затопляне губят значително вкусовите си качества, а често могат да се пресекат.

Това правило важи специално за детската кухня. Ето защо затоплянето на вече сготвени ястия трябва да става бавно, на слаб огън или приготвянето на детска храна - на водна баня.

Част от предвиденото за супите масло трябва да се прибавя, когато тя е вече готова или в момента на поднасяне. С това се осигурява правилният прием на витамин D.

Задължително правило е да прецеждаме и освобождаваме от твърди и несмилаеми съставки течните ястия - особено рибните.

Рибена супа

Подправките трябва да се влагат, така че да не преобладават с вкуса и аромата си над основния продукт. Те се прибавят половин час преди сваряването на продуктите.

Дафиновият лист се поставя само в супи, в които се добавя вино или оцет, и то в много малко количество.

Черният пипер се добавя на зърна или прясно смлян при поднасяне.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати