Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Петровден: Обичаи и традиции, които да спазим

Петровден: Обичаи и традиции, които да спазим

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Петровден: Обичаи и традиции, които да спазим

На 29 юни Православната църква почита паметта на Светите апостоли и разпространители на Християнството Петър и Павел.

Днес приключват Петровите пости и народът свързва празника с жътвата, младите животни и най-ранните ябълки-петровки.

Две седмици преди празника църквата е определила за пости. След края на празничната литургия свещеникът причестява богомолците, с което се слага край на Петровите пости.

Според народните представи двамата светци Петър и Павел са били братя-близнаци. Свети Петър е бил добър старец, облечен в бели дрехи, защото когато светците се събрали да си поделят света, на него се е паднало да държи ключовете от райските двери.

В тяхна чест в селата се правят събори, в които се прави общ курбан, пеят се песни, играят се хора и се извършват ритуали, за които се вярва, че предпазват от пожари, гръмотевици и градушки.

Като курбан се пренася в жертва най-младият петел, наречен още Петровско пиле. Жените месят колачи и ги носят в църква заедно с ябълки-петровки, които се освещават при литургия и се раздават за здраве на съседи и роднини.

По традиция на Петровската трапеза заедно с младото петле се нареждапразничното ястие бял мъж или кутмач (бито прясно сирене, пържено с брашно), прясна пита, баница с масло и сирене, тиквеник и ябълки.

За празника пригответе обредна питка за Петровден, както и задължителното пиле за Петровден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати