Странните нежелани реакции от копривата, за които не подозирате

Коприва

Растенията имат огромна лечебна стойност. Някои от тях са редки и неизвестни за нас, но копривата не е от тях. Тя е добре позната най-вече с многото си здравословни ползи, свързани с желязото, което изобилства в нея.

Ползите от копривата могат да се обяснят с наличието на окислени липопротеини с ниска плътност, наречени лектини, и няколко сложни захари. Копривата съдържа нестероидни противовъзпалителни свойства и можете да я прилагате външно, за да успокоявате ухапването от насекоми, изгаряния, артрит и ревматични болки. Можете да я прилагате и за лечение на екзема, ревматизъм, кръвоизлив (особено на матката), подагра, артрит, тежко менструално кървене и хемороиди.

Различни продукти за грижа за косата също са на база коприва, за да намалят пърхота и да третират дребни проблеми със скалпа и косата. Билката съдържа антиоксидантни витамини като витамин А, С и Е, които предпазват тялото ни от увреждане на свободните радикали.

Но имайте предвид, че копривата, която е известна със своите терапевтични и лечебни свойства, също има няколко странични ефекта. Не препоръчваме да спрете използването ѝ, но я използвайте в мярка. Копривата притежава антикоагулантно или кръвосъсирващо свойство, което влияе върху способността за кръвосъсирване на тялото. Това свойство на коприва заедно с други добавки за разреждане на кръвта може да доведе до някои сериозни проблеми. Трябва да спрете приемането на коприва преди операции, тъй като забавя кръвосъсирването.

Кръвна захар

Копривата може да намали нивото на кръвната захар. Ако сте на диабетни лекарства, тогава използването на коприва може да увеличи риска от понижаване на нивото на кръвта. Така че, имайте предвид нивото на кръвната ви захар преди употреба и най-добре се посъветвайте с лекар, преди да използвате лечебната билка.

Използването на коприва понижава нивото на кръвното налягане, затова не я приемайте с други лекарства за същия проблем. Това може да доведе до понижаване на нивата на кръвното налягане опасно много.

Супа от коприва

Прекомерното използване на коприва може да причини и сънливост. Не приемайте коприва с други успокоителни средства (лекарства, които отпускат тялото и ума). Не шофирайте, след като консумирате тази билка.

Външното излагане на листа от прясна коприва създава алергични реакции. Симптомите са сърбеж, обрив, изгаряне или уртикария след прием на коприва през устната кухина. Това е една от сериозните странични ефекти на копривените листа.

Бременност

Приемането на коприва по време на бременност не е безопасно, защото може да доведе до контракция на матката, което води до спонтанен аборт или да навреди на плода. Кърмещите жени също трябва да избягват приемането на коприва.

Копривата е естествен диуретик и увеличава производството и изхода на урината. Не използвайте коприва, ако страдате от някакви бъбречни проблеми. Използването на коприва може да причини гастроинтестинален дискомфорт при някои хора - появяват се гадене, повръщане, болки в стомаха или възпаление на стомаха.

Тъй като съдържа няколко химикала, използването на коприва намалява еякулацията при мъжете. Копривата потиска производството на ензим, наречен ароматази, който е жизненоважен за производството на сперма. Коприва може да предложи невероятни ползи за здравето, но внимавайте да вземете необходимата доза.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати