Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сериозните нежелани реакции от Гинко Билоба

Сериозните нежелани реакции от Гинко Билоба

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
гинко билоба

Гинко Билоба е вълшебна билка. Има много здравословни ползи, но и също доста негативи. Произхождащ от земите на Китай, Гинко билоба се използва главно за приготвяне на лекарства за заболявания като болестта на Алцхаймер и за намаляване на кръвообращението на тялото и мозъка.

Гинко билоба също така се използва за лечение на промени в настроението, загуба на памет и няколко други когнитивни разстройства. Както и при всичко останало, неконтролираната и неопределена дозировка на гинко може да причини редица странични ефекти, които могат да ви навредят. Предозирането на гинко билоба причинява прекомерно кървене, което може да стане животозастрашаващо.

Известно е също така, че може да се увеличи рискът от появата на синини. Ако вече имате нарушения на кръвосъсирването или сте на определени лекарства, които могат да увеличат риска, избягвайте използването на гинко билоба.

Най-важното е, че гинко билоба не трябва да се комбинира с други разредители на кръвта като аспирин или ибупрофен. При някои тежки случаи дори се съобщава за мозъчен кръвоизлив. Избягвайте гинго по време на бременността и докато кърмите.

Спрете употребата на билката поне две седмици преди операции, за да избегнете прекомерно кървене. Прекомерното използване на гинко билоба може да доведе до нежелани алергични реакции. Може да се появят кожни обриви, възпаление, усещане на ужилване, зачервяване, изтръпване, уртикария, подуване, задушаване, затруднено дишане и т.н.

Обикновено това засяга първо мукусните мембрани. След това преминава към другите части на тялото. Замаяността е един от най-често срещаните странични ефекти на гинко-билоба. Тя причинява незначителна до голяма седация, като главоболие, замайване, сънливост, загуба на мисълта, затруднено дишане и припадъци.

Ако вече страдате от стомашно-чревни проблеми, гинко билоба може да влоши проблема ви. Когато се приема във високи дози, това води до остра болка, стомашно разстройство, коремни спазми, дразнене, диария, запек и т.н. Така че умереността е ключът. Гинко билоба може да повлияе и на сърдечно-съдовата система. Може да причини много сериозни сърдечно-съдови проблеми, като неравномерен сърдечен ритъм, разширени кръвоносни съдове, сърцебиене, исхемия, инсулт, сърдечен арест и т.н.

Гинко билоба може да промени количеството произведен инсулин в организма и да възпрепятства лечението на диабета. Така че, внимавайте и наблюдавайте внимателно нивата на кръвната си захар, докато приемате гинко. Прекомерното използване на гинко билоба не е добро за мускулно-скелетната система. Може да направи мускулните влакна слаби или изключително твърди. Също така е съобщено, че прекомерният прием на екстракт от гинко може да доведе до загуба на мускулен тонус и спазми на аналния сфинктер.

Тази билка има потенциал да намали до голяма степен нивото на плодовитост. Ако се опитвате да забременеете, трябва да се консултирате с Вашия лекар относно дозировката на билката.

Както беше посочено по-горе, гинко билкоба трябва да се избягва напълно по време на бременността. Тази билка, когато се приема перорално, може да причини тежко вътрешно кървене.

Всички билки, включително гинко билоба, са ефективни, докато се консумират в препоръчаните количества. Уверете се, че сте наясно с тези количества преди да започнете да консумирате тази билка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Viktor Ivanov
Viktor Ivanov
22.07.2019 19:08
"Предозирана употреба на билката може, например, да причини прекомерно кървене, което може да стане животозастрашаващо. В някои случаи се увеличава рискът от появата на синини."

Това намерих в още един източник! (Мирта Медикус - mirtamedicus. com) Стряскащо! Вие какво мислите?
0
3