Кайсиите - тайното оръжие за здраве и красота на дамите

Кайсия

Сезонът на кайсиите е тук. Това гарантира както неповторими вкусови усещания, така и много витамини и минерали за всички любители на оранжевите плодове.

Лятото определено е сезонът на плодовете. Един от най-любимите през горещите дни, безспорно са вкусните кайсийки. Те са особено необходими на тялото ни, ако искаме да сме здрави.

Всекидневната консумация на кайсии осигурява на тялото нужната доза полезни вещества. В 200 г от тези плодчета се съдържат нужната доза витамин А за деня. Част от него е бетакаротинът – мощен антиоксидант. Той се препоръчва за повишаване на имунната система.

В кайсиите се съдържат огромни дози витамин С – до 100 мг на 100 г плод. Сърцето също е облагодетелствано, защото в плодовете има и рутин - витамин Р, който укрепва кръвоносните съдове. Мозъкът се подпомага от съдържащият се в кайсиите витамин В1. Той е отговорен за растежа и умственото ни здраве. Ниацинът - витамин В3 или РР пък подпомага и защитава кожата, като я поддържа свежа и еластична.

Най-голямо в кайсиите е съдържанието на калий. В 300 г пресен плод има до 1.5 г от елемента. Това наистина впечатляващо количество кара специалистите да препоръчват кайсии на хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, аритмия и хипертония. Освен това в тях има съединения от групата на флавоноидите, които също укрепват стените на кръвоносните съдове.

Кайсии

Магнезият е следващият по количество в кайсийките. Той активно се бори със стреса и напрежението. Магнезият понижава кръвното налягане, което прави кайсиите подходящи за хипертониците. Трети в кайсиите са калцият и желязото – активно подсилващи организма.

Както във всеки друг летен плод, и в кайсиите има пектин. Той извежда вредните вещества от организма и се използва за детоксикация. Доказано е, че сокът от кайсии, в умерени количества, подобрява чревната микрофлора.

Няма по-добро средство за заздравяване на ноктите, косата и кожата, от похапването на кайсии. Те съдържат в себе си богата палитра от витамини и минерали, които се грижат за тяхното здраве и красота.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати