gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тъмната страна на суперхраната спирулина

Тъмната страна на суперхраната спирулина

Спирулина

Категоризирана като суперхрана, спирулина всъщност е синьо-зелено водорасло. Тя е широко известна със своето високо съдържание на хранителни вещества. Заредена с 10 несъществени и 8 основни аминокиселини, желязо и витамин В12, спирулина се е доказала, че повишава жизнеността и укрепва имунната система.

Да не говорим за факта, че спомага за подобряването на функциите на храносмилателната система. Хранителните вещества в спирулина лесно се разграждат, абсорбират и усвояват от тялото. Хората консумират спирулина перорално под формата на прах, люспи или таблетки.

Спирулината на прах и люспи обикновено се консумира смесена с плодови сокове и глазури. Но както всичко останало, тази суперхрана също има свой собствен комплект от недостатъци. Фенилкетонурията е генетично придобита болест, при която пациентът не може да метаболизира аминокиселината, наречена фенилаланин, поради липсата на ензим, наречен фенилаланин хидроксилаза.

Това е автозомно рецесивно състояние, което изисква дефектен ген от майка и баща. Пациентът проявява симптоми като забавено развитие, конвулсии, хиперактивност и аналитично увреждане. Важно е да се знае, че спирулината е богат източник на фенилаланин. Консумирането на спирулина утежнява симптомите на фенилкетонурия.

Спирулината засилва с имптомите на автоимунните заболявания. Автоимунното заболяване се характеризира с това, че имунната система атакува здравите тъкани, които обикновено присъстват в организма. Реактивен артрит, витилиго, диабет тип 2, множествена склероза, псориазис и злокачествена анемия са няколко примера за автоимунни заболявания.

Спирулина

Когато се консумира от лице, страдащо от някое от тези автоимунни заболявания, спирулината действа като дразнещ агент. Тя усилва активността на имунната система, което изостря симптомите на заболяването.

Спирулината повишава нивата на активност на имунната система. Това представлява заплаха от лекарствено взаимодействие, особено при имуносупресори. Спирулина и имуносупресиращите лекарства действат противоречиво. Лице на имунно-потискащо лекарство не трябва да консумира спирулина, или ще намали ефекта на лекарството, водещо до сериозни усложнения. Сортовете от спирулина, които се произвеждат в неограничена среда, често са заразени със значителни следи от тежки метали като живак, кадмий, арсен и олово.

Продължителната консумация на спирулина, която идва от такива недееспособни източници, води до увреждане на висцералните органи, като бъбреците и черния дроб. В сравнение с възрастните, децата са изложени на по-висок риск от развитие на фатални усложнения, дължащи се на отравяне с тежки метали от замърсена спирулина.

Хората с нарушена бъбречна функция не са в състояние да изгонят всички ненужни компоненти от кръвообращението си. Натрупването на прекомерни хранителни вещества в кръвта води до издуване на крайниците. Това подуване на крайниците е известно като оток. Консумирането на спирулина може да доведе до синтез на излишни количества храносмилателни газове, причинявайки коремни спазми и метеоризъм.

Капсули Спирулина

Тези, които опитват спирулина за пръв път, често изпитват гадене и повръщане. Възможно е спирулина да бъде заразена с бактерии, произвеждащи токсини. Токсините, когато се освобождават в човешкото тяло, могат да причинят шок, известен като септичен шок. Пациентите, страдащи от ревматоиден артрит, хипертония и множествена миелома, са силно податливи на това състояние.

Спирулина, събрана от диви източници като езерата и морето, често е токсична. Тези сортове произвеждат токсини в тялото при консумация, което в крайна сметка прави път за моторно невронно заболяване. Симптомите включват мускулни спазми, объркана реч и бърза загуба на тегло поради мускулна дегенерация. Тъй като MND напредва с течение на времето, постепенно води до увреждане.

Нежеланите реакции на спирулина върху бременността все още са обект на изследване. Въпреки това, тъй като децата и кърмачетата са много чувствителни към замърсителите, налични в спирулината, би било смислено от страна на бременните жени изобщо да не консумират спирулина.

Ключът към здравословния прием на спирулина е, че не трябва да се надвишава препоръчителната доза. Човешкото тяло е група от сложни и деликатни системи, които могат да бъдат поставени в разочарование с минимална намеса на вредни вещества. И не забравяйте да купите спирулина, която е свободна от замърсители, за да се избегнат усложнения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати