Любопитни факти за лещата, които не знаете

Кристина ЧерниковаКристина ЧерниковаДарт Вейдър / Автор
Любопитни факти за лещата, които не знаете

Лещата е една от добре познатите храни на българската трапеза. Това вкусно бобово растение присъства в редица супи, яхнии и салати.

Освен апетитна храна лещата е и много полезен продукт, тъй като съдържа фибри, витамин А, витамин В3, витамин В4, витамин С и др.

Източник е още на желязо, калий, калций, магнезий, манган, мед, селен, фосфор и цинк. Същевременно лещата е бедна на калории, което я прави чудесен избор за хората, които се борят с излишните килограми.

Полезна храна е също така и за лицата, страдащи от диабет, запек, анемия. Вижте и още любопитни факти за лещата в редовете по-долу.

Любопитни факти за лещата, които не знаете

1. Лещата се среща в различни цветове – някои зрънца са кафяви, а други – черни, червени, зелени, жълти;

2. Лещата е предпочитана храна за вегетарианците не само заради състава си, но и заради вкуса си. Кюфтетата от леща напомнят до голяма степен на тези от месо;

3. Лещата е храна, разпространена не само у нас, но и в много други страни. Употребява се често в кулинарията на Близкия Изток. Популярна е във Франция, Гърция и др;

4. В Пулман, Вашингтон редовно организират фестивал, посветен на лещата;

Любопитни факти за лещата, които не знаете

5. В Близкия Изток се поднася с ароматни сушени подправки и чесън. Във Франция пък се съчетава с печена мръвка;

6. Най-подходящите подправки за леща са кимион, черен пипер, сминдух, черен пипер, куркума, магданоз;

7. Лещата е за предпочитане пред боба, защото няма нужда да бъде накисвана толкова дълго преди термична обработка;

8. В някои култури са наричали лещата месото на бедняците, тъй като е по-евтина и както вече споменахме, наподобява вкуса на месото;

Любопитни факти за лещата, които не знаете

9. Лещата е била част от менюто на древните египтяни, древните гърци и древните римляни;

10. Изследвания показват, че лещата се бори успешно с есенната депресия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти