gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Опасните странични ефекти на карамфила

Опасните странични ефекти на карамфила

Карамфил

Карамфилът е популярна подправка, която се използва предимно като билкова добавка и ароматен агент за готвене. Лечебните качества на хранителния продукт са добре известни и затова трябва да го включим в редовната ни диета в умерена степен.

Съществуват и някои потенциални странични ефекти на подправката, които могат да ви навредят значително. Прекомерната консумация на карамфил може да намали кръвта и да увеличи риска от кървене. Подправката съдържа химично вещество, наречено еугенол, което е средство, потискащо кръвта, което може да забави процеса на съсирване на кръвта и да насърчи необичайно кървене. Препоръчва се да стоите далеч от яденето на прекалено много карамфил, докато страдате от кървене като хемофилия или приемате лекарства с антикоагуланти.

Препоръчва се също да се спре приема на карамфил няколко седмици преди да се направи операция. Тези, които имат по-ниско от нормалното ниво на кръвна захар, трябва незабавно да намалят консумацията на карамфил. Установено е, че той може значително да намали количеството глюкоза в кръвта ни, което може да е изключително вредно за пациентите с хипогликемия. Ето защо се опитайте да наблюдавате внимателно нивата на кръвната ви захар и съответно да промените приема на карамфил.

Карамфилът може и да окаже сериозни токсични ефекти върху здравето. Независимо дали ядете неправилно съхраняван карамфил, или използвате големи дози суров екстракт, шансовете са големи, че в крайна сметка ще се развият няколко симптоми като гадене, повръщане, задух, болки в гърлото, седация, течен дисбаланс, бъбречни нарушения и т.н.

Алергията е една от често срещаните нежелани ефекти на карамфила, която отново е причинена от еугенола. Различните алергични реакции, с които може да се наложи да се сблъскате поради прекомерно поглъщане на карамфил, са обриви, уртикария, подуване, подуване на гърлото и т.н. В най-лошия сценарий може дори да развиете анафилаксия. Като алергична реакция на цялото тяло може да причини и смърт.

Карамфил

Когато включите много карамфил в ежедневната си диета, увеличавате риска от нападения. Тази подправка може да причини неправилна електрическа активност в нашите мозъчни клетки, което ни прави уязвими за еднократни или многократни пристъпи. Въпреки че състоянието се характеризира предимно с безсъзнание и конвулсии, може да се окажете и в развиващата се епилепсия.

Лигавиците, които се намират на вътрешните стени на устата, могат да се възпалят от твърде много консумация на карамфил. Няколко проучвания разкриха, че това може да причини големи щети на вашите зъби, зъбна пулпа, зъбни тъкани и т.н., като създаде усещане за парене. Може да се стигне до възпаление на устните и зъбните кухини през цялото време.

Еректилна дисфункция

При мъжете карамфил може да причини еректилна дисфункция или преждевременна еякулация. Редовното прилагане на билкови кремове, съдържащи екстракти от карамфил, може да предизвика тези сексуални проблеми и вашият човек може да се изправи пред екстремни трудности при еякулация или престой в изправено положение за значителен период от време.

Подобно на всички други билки и подправки, трябва да се придържате към правилото да се хапват умерено. Ако забележите някои от тези нежелани ефекти, преустановете използването на карамфил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати