gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Наистина ли биохраните са по-здравословни?

Наистина ли биохраните са по-здравословни?

Наистина ли биохраните са по-здравословни?

Като голям брой канадци Дженифър Кавур редовно пазарува органични хранителни стоки. Тя купува органични домати, маруля, ябълки и много други неща. И 31-годишния редактор на Торонто плаща скъпо за тях: 2.99 долара за органичен карфиол в сравнение с традиционно отглежданата версия, която струва само 99 цента. Мотивът за повече разходи за биопродукти? По-добре е за теб, по-здравословно е и няма да получиш всички тези пестициди, които има в другите плодове и зеленчуци.

Биологичната храна все още е пазарна ниша, представляваща малко над два процента от продадената храна. Съгласно Consumer Reports потребителите купуват средно около 50% повече от конвенционално отглежданите храни. Но биологичните храни днес са по-видими от всякога, като най-големите вериги за супермаркети в Канада вече предлагат специализирани органични сектори.

Причина за нарастването на популярността на биологичните храни?

Подобно на Кавур, повечето канадци казват, че купуват органични продукти, защото са по-здравословни според проучване на ACNielsen. Но дали са прави?

Осемдесет и пет процента от продадените в Канада биологични храни се отглеждат в САЩ. Където и да е отглеждана, никаква храна, независимо дали е органична или конвенционална, не може да се продава в Канада, освен ако не отговаря на канадските стандарти за законни пестициди и за ограничения на остатъчните количества. Както казва Paul Duchesne от Health Canada Основният ни интерес е да гарантираме, че и двата вида храни са безопасни за консумация.

Биологичните храни се предлагат на пазара в съответствие с Националния стандарт на Канада за биологично земеделие, принципи които подкрепят производствените и управленските практики, които допринасят за качеството и устойчивостта на околната среда и гарантират етичното третиране на добитъка. Едно от основните различия е, че органичните продукти не се пръскат със синтетични пестициди.

И все пак Канадската агенция за инспекция на храните (CFIA) казва, че терминът органичен не е синоним на свободни от пестициди. Няколко големи проучвания в САЩ откриха следи от синтетични пестициди на 25% от органичните храни (не са направени подобни големи проучвания върху биологичните храни в Канада, но CFIA установи, че десет процента от всички канадски култури - конвенционални и биологични - имат остатъци от пестициди).

Някои от тези остатъци, открити в биологичните храни, може да се дължат на неконтролирано замърсяване, казва Анди Хамермейстер от Центъра за биологично земеделие в Канада в Селскостопанския колеж в Нова Скотия в Труро. Това би могло да бъде резултат от вятъра, разпръскващ синтетични пестициди върху биологични култури, преди използването на синтетични пестициди върху земята, стари или използвани пръскачки и т.н. Но невинаги случайно пестицидите попадат в органичните храни.

Наистина ли биохраните са по-здравословни?

Повечето хора не осъзнават, че биологичните земеделски производители имат право да използват широк спектър от естествени несинтетични химикали, казва Алекс Авери, директор на изследването и образованието в Центъра за глобални хранителни въпроси. Много конвенционални фермери междувременно всъщност използват по-малко пестициди. В Онтарио например прилагането на пестициди е спаднало с 50 до 60 процента общо от 1983 г. насам според Министерството на земеделието на Онтарио.

И само защото пестицидите са естествени, не означава, че те не са токсични. Природният пестенов ротенон, намиращ се в редица растения, причинява симптоми на Паркинсон, когато се инжектира в плъхове. Пиретрум, получен от сухи хризантеми, е класифициран от Агенцията за защита на околната среда на САЩ като имащ предполагаеми доказателства за канцерогенност. За хората Авери казва: естествените отрови представляват същите теоретични, но отдалечени опасности като синтетичните.

Но потребителите не трябва да бъдат алармирани от остатъци от пестициди, естествени или синтетични, изоставени както от органично, така и от традиционно отгледана продукция. Най-важното е, че повечето от тях се унищожават от фермата до вашата кошница - в процес на подрязване, доставка и измиване. Според Кристин Бърн, директор на Центъра за изследване на потребителите в Калифорнийския университет Дейвис самото измиване премахва от 70 до 99 процента остатъци от пестициди. В действителност ние сме изложени средно само на около 0.9 милиграма синтетични пестициди дневно.

Сравнете това с нашето ежедневно потребление на вградени пестициди, които всички растения произвеждат естествено: около 1500 милиграма на ден. И дялът на пестицидите в природата, които причиняват рак при гризачи, е същият като при синтетичните пестициди, казва Брус Амес, професор по биохимия и молекулярна биология в Калифорнийския университет Бъркли.

А какво остава след обработката и измиването?

Според Питър Маклеод, изпълнителен директор по химия за растителна защита в CropLife Canada, границите на безопасност при тестване на пестициди са огромни. Първо безвредна доза - най-голямото количество, което може да бъде поето без нежелани ефекти. След това пестицидите се одобряват в количества, които гарантират, че никой не получава повече от една стотна до една хилядна от тази безвредна доза, въз основа на най-лошия сценарий на максимална експозиция от всички възможни източници, обяснява Маклеод.

Наистина ли биохраните са по-здравословни?

Такова строго тестване означава, че много малко пестициди са достигнали някога до одобрение: след средно деветгодишно изпитване само една активна съставка на пестициди е окончателно одобрена от всеки 140 000.

Много по-опасно от пестицидите е Е. coli, което според проучването на Университета в Минесота, публикувано в списанието за защита на храните през 2004 г., е по-разпространено в биологичните продукти, отколкото в конвенционалните. Проучването разглежда 32 биологични и осем конвенционални ферми. Установено е, че общото наличие на Е. coli в тестваните органични продукти е приблизително шест пъти по-голямо, отколкото при традиционните плодове и зеленчуци. И за разлика от пестицидите, измиването не премахва заплахата от Е. coli.

Така че, когато изчислявате бюджета си за хранителни стоки и се опитвате да определите дали да отделите повече за органични продукти, помислете за това. Както Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство, така и нейният колега във Франция не са открили доказателства за по-голяма безопасност или хранителни вещества в биологичните храни.

Всъщност, рекламната индустрия в Обединеното кралство дава тези насоки на продавачите на органични храни. Ако те не могат да покажат убедителни доказателства, че биологичните храни са по-здравословни, по-безопасни или имат по-добър вкус от традиционно произведената храна, те не трябва да правят тези твърдения. Ако купувате органични, защото предполагате, че е по-добре за вас, може би просто губите пари.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати