gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кофеин срещу калории – наистина действа!

Кофеин срещу калории – наистина действа!

Кофеин

Кофеинът гори калориите и води до отслабване – колкото и невероятно да звучи този мит, се оказва, че е истина. Едни от най-популярните напитки, кафето и черният чай, наистина спомагат да се противопоставим на най-сериозния проблем в съвременния свят – затлъстяването.

Приемът на кофеин увеличава освобождаването на хормона окситоцин в главния мозък. Чрез него се регулира апетита и се стимулира метаболизмът. Това улеснявайки изгарянето на излишните килограми.

Едни от най-популярните източници на кофеин в наши дни са кафето и черният чай. Освен в тях кофеин има и в плода гуарана. Дневната доза е около 200-250 мл, но за всеки това е индивидуално и зависи най-вече от нивата на кръвното налягане.

Въпросът дали сутрешното кафе влияе на процесите на отслабване, вълнува учени, диетолози и обикновени хора от години. За да установят дали има взаимовръзка между отслабването и кофеина, китайски учени от Huazhong University of Science and Technology са провели тестове с лабораторни мишки. Резултатите недвусмислено показали, че кофеинът потиска апетита и стимулира активността. Малките животинки били стимулирани да тичат повече, като по този начин логично изгаряли повече калории.

Кафе

При хората кофеинът блокира аденозиновите рецептори в хипоталамуса. Аденозинът регулира съня и енергийния баланс. По време на изследванията приемът на кофеин довел до производство на окситоцин, който при хората намалява затлъстяването. Специалистите обаче са експериментирали с екстремно високи дози от 60 мг/кг. Това се равнява на 30-40 чаши кафе на ден при хората, което е недопустимо. Препоръчителната дневна норма е около 200 мг.

Изследването обаче има и своите плюсове. То може да се превърне в първата стъпка към това да се създаде медикамент с кофеин, който да ни помага да се борим с излишните килограми. Той ще увеличи дневният енергиен разход и ще ни избави от така омразните мазнинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати