Кое е доброто вино? Най-полезното и кратко ръководство е тук

Вино

Дали виното с капачка е толкова добро, колкото вино с корк?

Винтовите капачки запазват свежестта и жизнеността на виното, така че работят перфектно за повечето вина, независимо дали са червени, бели или розе. Много винопроизводители все още използват корк за най-престижните си вина, вярвайки, че естественият корк позволява на виното да "диша", което му дава възможност да се развива бавно в продължение на много години.

Поради тази причина най-скъпите вина от Бургундия, Бордо и "класическите" райони обикновено са запечатани с корк.

Как мога да разбера дали виното е развалено?

Развалено вино

Понякога коркът може да е замърсен с химично съединение, познато като 2.4.6-трихлороанизол, по-често срещан като ТСА. Само по себе си то е безвредно, нормалният ароматен букет на виното и неговите вкусове може да се замаскират от съединението и да развалят вкуса му. Ако виното ви лъха на плесен или мухъл подобно на мокър картон или влажна гъби, не го пийте или преценете, след като го опитате.

Каква е разликата между новите и старите вина?

Старо вино

Вината от Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия и САЩ - почти винаги се отличават по сортовете грозде. Много вина от "Стария свят", включително Франция, Италия и Испания, обикновено имат етикети, които подчертават региона. Това може да доведе до объркване - много хора не осъзнават, че Sancerre е произведен от Совиньон блан и че Chablis е направен с Шардоне.

Като цяло, ако купувате бяло или розе, потърсете най-новата реколта. Това ще гарантира, че виното, което получавате, е свежо. Сред стари вина като Бордо търсете mis en bouteille au château/domaine.

Каква цена трябва да плащам за бутилка в супермаркета?

Вина

Винаги е опасно да се обобщава, но има една стара поговорка, че получавате това, за което плащате, което със сигурност се отнася за виното. Колкото по-висока е цената на дребно, толкова повече пари плащате за действителната течност в бутилката.

Как да запазя виното си?

Червено вино

Подходящото съхранение зависи от постигането и поддържането на оптимални условия за виното. Нуждаете се от хладна и постоянна температура, висока и постоянна влажност, физическа стабилност, тъмнина и липса на силни миризми. Виното не трябва да се съхранява в хладилника.

Това наистина важи само ако планирате да съхранявате вино за продължителен период от време, но в краткосрочен план виното е сравнително стабилно.

Колко рано преди сервиране трябва да се отвори бутилката?

Отваряне на вино

Това зависи от възрастта на виното. Идеята е да влезе малко въздух във виното, за да се проявят вкусовете му. Някои се подобряват часове след първото отваряне - в редки случаи някои вина се нуждаят от 24 часа.

Единственото изключение от декантиращото правило биха били наистина старите вина (вина от 50-те или повече), които поради тяхното крехко състояние е по-добре да се сервират направо от бутилката.

На каква температура трябва да сервирам виното?

Сервиране на вино

Основните правила са, че не се сервира червено вино, което е прекалено топло, тъй като ще загуби вкуса и аромата си. Белите вина никога

не трябва да бъдат много студени, тъй като това "вцепенява" виното и скрива вкусовете му.

Като основно правило пенливото трябва да се сервира на 9˚C, бяло - при 12˚C, розе - при 11˚ и червено - при 16˚C.

Обикновено обаче един час в хладилника за бяло и розе трябва да е достатъчен, а ако имате съмнения с червените, тогава ги сервирайте по-студени - те винаги ще се стоплят в чашата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати