Яжте по 1 портокал на ден, за да се предпазите от тези страшни заболявания

Портокал

Освен че портокалите са много освежаващи, вкусни и отличен източник на витамин С, оказва се, че те имат и неподозирани все още медицински ползи за нашето здраве.

Ключово ново проучване на университета Tohuku в Япония установи, че яденето на един портокал на ден може да намали риска от деменция с една четвърт, съобщава Mail Online.

Екипът от учени, направили проучването, открил, че цитрусовите плодове, в това число портокали, мандарини, лимони, лайм и грейпфрути, могат да намалят риска от развитие на заболяването, което засяга паметта, личността и разсъжденията. Те помагат да се предотврати увреждането на мозъка, което води до деменция или Алцхаймер.

Причината за чудесния ефект на тези плодове е тяхната лимонена киселина, съдържаща флавоноида nobiletin (фитохимикал), за който е доказано, че забавя или спира влошаването на паметта в предишни направени изследвания.

Публикувано в British Journal of Nutrition, изследването е обхванало повече от 13 000 мъже и жени на средна и зряла възраст в продължение на седем години. Тези, които ядат цитрусови плодове всеки ден, са с 23% по-малка вероятност да развият деменция, отколкото участниците, които ядат цитрусови плодове по-малко от два пъти седмично.

Здравословно хранене

Някои от лабораторните изследвания са показали, че цитрусовите плодове могат да имат превантивно действие срещу когнитивното увреждане, заявиха специалистите от проучването.

Но все още проучването не е изследвало напълно връзката между консумацията на цитрусови плодове и честотата на деменция. Направените изследвания недвусмислено показват, че честото потребление на цитруси е свързано с по-нисък риск от развитие на деменция.

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати