Какви храни ще се консумират най-често пред следващото десетилетие

Колбаси
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Консумацията на месо, зърнени храни и растителни масла драстично ще намалее през следващото десетилетие, а ще се увеличи търсенето на млечни продукти според прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ).

Предполага се също, че цените на селскостопанските продукти може да паднат дотолкова, че това да доведе до масови протести в цял свят.

Според последните статистики консумацията на основни за всяко домакинство продукти драстично е намаляла през последните години, а това се дължи най-вече на по-бавния икономически растеж на Китай.

Друга тенденция ще бъде, че много селскостопански производители ще намалят производството на култури за биогорива и ще се насочат обратно към хранителното им предназначение.

За момента не се прогнозира нова криза с храните, каквато претърпяхме през 2007 и 2008 година, смята Хосе Анхел Гуриа, генералният секретар на ОИСР.

Когато през 2007-2008 цените започнаха да скачат, ние не знаехме какво се случва и спекулата можеше да прави каквото си поиска, припомни генералният директор на организация по прехрана и земеделие Жозе Грациану да Силва.

Биволско мляко

Заради информацията, с която се разполага днес обаче, може да се вярва, че повторна криза може да се избегне.

Но в доклада се казва, че ще има промени при търсенето на основни хранителни продукти, започвайки от зърнените храни.

Заедно с тях се очаква и постепенно намаляване на консумацията на месо, а в Индия и Китай, то ще бъде напълно прекъснато.

За сметка на това обаче ще се увеличи консумацията на млечни продукти като вегетариански източник на протеини.

През следващото десетилетие се очаква и цените на храните да са по-ниски, което може да доведе до масови протести на дребните земеделци през 2016 година.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати