gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Кенчета и стъклени бутилки бира - най-търсените на пазара

Кенчета и стъклени бутилки бира - най-търсените на пазара

Бира

За поредна година производителите на бира у нас отчитат осезаем ръст в продажбите на стоката си. И това лято се увеличава търсенето на бира в кенове и стъклени бутилки.

Пивоварите в страната отчитат устойчив растеж на бирената продукция. Оборотът от производството и продажбите на бирата през 2016 г. вече достига 500 милиона лева. 467 милиона от тях са на членовете на Съюза на пивоварите - Болярка - ВТ АД, Бритос ЕООД, Загорка АД, Каменица АД, Карлсберг България АД и Ломско пиво АД.

Браншът отбелязва една наистина устойчива тенденция. За последните три години вложенията в дълготрайни материални активи за производство на пиво и малц възлизат на 164 милиона лева. Най-много пари се дават за нови бутилиращи и опаковащи линии, енергоефективно промишлено обзавеждане, модернизиране на производствените и логистични звена.

Приватизацията на пивоварната промишленост в страната ни започва през 1994-та година. Оттогава до днес в сектора са инвестирани над 1 милиард и 170 милиона лева.

Само през 2016-та година в България са произведени близо 5 180 000 хектолитра бира. Обемът на пивопроизводството е най-високият от 2008 г. насам. За първи път се отчита и слаб спад от 2% в количествата на внесената в страната бира от други държави на ЕС и трети пазари и покачване на износа с 8%.

Бири

Първите шест месеца на 2017-та година показват запазване на тенденциите. Иновациите в опаковки и етикети са многобройни, а на пазара има 6 нови марки пиво. Положителната тенденция за увеличаване на дела на продажбите в кенове и стъклени бутилки се увеличава. Нетипично за страната ни, за пръв път намалява броят на консумиращите бира от пластмасови бутилки.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати