Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Перфектният кускус и неговите тайни

Перфектният кускус и неговите тайни

couscous

Кускусът е уникален вид храна, която макар да се приготвя лесно и бързо, може да направи и от най-обикновеното ястие уникален кулинарен шедьовър. Разбира се, колкото и просто да е готвенето на кускуса, има няколко хитринки, които трябва да знаем, за да го приготвяме като истински професионалисти.

Кускусът представлява малки топчета, направени от грис. Има обаче няколко разновидности, от които трябва внимателно да изберем, преди за започнем да готвим. Най-разпространения вид кускус може веднага да се готви. Традиционният трябва предварително да се задуши. Внимателно вижте какъв вид сте си купили, преди да започнете да го готвите.

Приготвянето на стандартен кускус не отнема повече време от приготвянето на чай например. Сложете го в чаша и го залейте с вряла вода, разбъркайте и го покрийте с капак или фолио за около 5 минути. След това поставете бучка масло и разбъркайте отново. За да е по-вкусен и ароматен, добавете кимион, кориандър или канела и отново покрийте за 5 минути.

Вместо вода може да залеете кускуса с пилешки или телешки бульон. Ако решите да го приготвите по този начин, нашия съвет е да добавите и листа от зелени билки по ваш избор – мента, босилек, копър. Добър вариант е и шепа ситно нарязан зелен лук и бучка масло.

Кускус

Ако искате да приготвите по-голямо количество кускус, загрейте във фурната на ниска температура (около 120 градуса) голяма топлоустойчива чиния с вода или бульон. След като я извадите, сипете в нея кускуса и добавете маслото. Хубаво разбъркайте, да не се залепят зърната. Добавете зелени подправки по ваш вкус и ситно нарязана шунка. Покрийте с капак или фолио за няколко минути и добавете екстра масло преди да сервирате.

Ако сте авантюристично настроение, добавете и три лъжици заквасена сметана и разбъркайте.

Най-добрите подправки за кускус са свежият кориандър, босилек и магданоз. Хубав вариант е и настърганата лимонова кора. Можете да пробвате, като добавите ядки – орехи или нарязани бадеми. Също така сушени плодове – кайсии, стафиди, но трябва да добавите и парченца запържено пилешко месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest