Няколко добри причини да ядем суровите бадеми накиснати

Бадеми

Богати на вкус, хрупкави и засищащи, бадемите не само са идеален източник на витамини и хранителни вещества, а и перфектна добавка към почти всяко ястие. Смята се, че човекът е култивирал вкусните ядки преди близо 20 000 години. За родина на бадемите се сочат земите на Иран и Турция.

Бадемите са богати на хранителни вещества като витамин Е, диетични фибри, омега-3 мастни киселини и протеини. Отскоро те са причислени към семейството на така наречените суперхрани. В бадемите има високо съдържание на манган, който помага за укрепване на костите и регулирането на кръвната захар. Те са изключително полезни за хората с проблеми с кръвното налягане и също така подпомагат функцията на мускулите и нервите.

Какъв обаче е оптималният начин за тяхната консумация – сурови или печени? Не и не, повечето експерти съветват бадемите да се консумират, след като предварително са били накиснати във вода.

Защо накиснатите бадеми са по-добри? На първо място, кафявата им коричка съдържа танин, който потиска абсорбцията на хранителни вещества. След като накиснете бадемите, кожичката лесно пада и позволява на ядката да отделя всичко от многото си хранителни вещества.

Накисването на бадемите помага за освобождаването на ензими, които на свой ред помагат при храносмилането. По този начин от ядките с освобождава ензимът липаза, който е от полза за храносмилането на мазнините.

Бадеми

Бадемите поддържат сърцето ви здраво, намаляват лошия холестерол и повишават добрия холестерол. Също така са добър източник на антиоксиданти като витамин Е, който инхибира увреждането на свободните радикали, което предотвратява стареенето и възпалението.

Напоените бадеми съдържат витамин В17, който е от жизненоважно значение за борбата с рака, а флавоноидите, съдържащи се в бадемите, потискат туморния растеж.

Не на последно място, накиснатите бадеми помагат за понижаването и поддържането на нивата на глюкозата и регулирането на високото кръвно налягане. В тях има и фолиева киселина, която намалява вродените дефекти.

Важно е да се спомене как трябва да накисваме бадемите. Потопете шепа бадеми в половин чаша вода. Покрийте и ги оставете да се накиснат за 8 часа. Изцедете водата, отлепете кожата и ги съхранете в пластмасов контейнер. Тези приготвените бадеми ще издържат около седмица.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати