gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да си направим агнешка кайма?

Защо да си направим агнешка кайма?

кайма

Каймата е една от основните съставки на българската национална кухня. Има десетки ястия, които се приготвят с месния продукт. Използваме каймата за супи, основни ястия, скара, както и за изработването на сурово-пушени, варени и сушени колбаси. В България основно се ползва кайма от свинско месо, от телешко или смес от двете.

В други части на света обаче и особено в мюсюлманския свят с голяма почит се ползва агнешката кайма. Това, разбира се, не е свързано единствено с религията, а и заради невероятните вкусови качества на продукта, както и многобройните му здравословни ползи.

Както при повечето видове кайма, така и агнешката не е от 100% чисто месо. В изработката й се ползва около 20% телешко. В страните извън Близкия изток понякога се ползва и свинско.

Агнешката кайма е много по-крехка, по-лесно се оформя и няма това свойство да се разпада, както се случва с другите видове. Агнешката кайма има специфичен вкус и аромат, които придават на ястията усещане за ориенталска екзотика.

Основните предимства на агнешката кайма обаче са многобройните й ползи за човешкото здраве. На първо място, месото намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Каймата е значителен източник на омега-3 мастни киселини, които пазят телата ни от възпаления и болести на кръвоносните съдове. Също съдържа и голямо количество кoнюгиpaнa линoлoвa ĸиceлинa, която доказано намалява риска от възпаления и топи телесните мазнини.

агнешко месо

Агнешката кайма има високо съдържание на селен и цинк – вещества, които ни предпазват нервната система, помагат на зрението и поддържат имунитета. Не на последно място, те запазват косата здрава, помагат за по-бързото зарастване на раните, стимулират мъжката и женската плодовитост.

Агнешкото е и богат източник на витамините В1, В2, В6 и В12, които стимулират метаболизма и намаляват лошия холестерол. Честата консумация на агнешко регулира кръвната захар. Точно и затова се препоръчва на диабетици. То стимулира по-бързата обработка на въглехидратите в организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати