Вижте тези 3 хитри начина да махнете горчивината на краставиците

1 от 3 Снимки

1. Триене на краищата


Това е един от най-популярните и често използвани методи за премахване на горчивината на краставицата. Всичко, което трябва да направите, е да отрежете горния край, където зеленчукът е бил свързан със стеблото, и с това парче да търкате края на краставицата в кръгообразно движение. Докато правите това, от вътрешността ѝ ще се появи бяла пяна. Това е кукурбитацин, който причинява горчивината. Повторете процеса от другия край. След като приключите, измийте краставицата с вода. Определено ще усетите разликата.

Лятото е сезонът на краставиците. На таратор, на салата, без никаква предварителна подготовка, всички обичат вкусния и сочен зеленчук. Има обаче един доста неприятен момент, когато отхапваме и усещаме неприятен горчив вкус. Това може със сигурност да развали апетита ви и да съсипе усилията, положени за приготвянето на летния зеленчук.

Краставицата е суперздравословна храна, принадлежаща към семейството на тиквичките, с високо водно съдържание и многобройни минерали, витамини и електролити. Тя помага за поддържане на водния баланс на организма в горещите летни дни и е изключителен източник на силиций, хлорофил и горчиви химикали, които подпомагат храносмилането. Кожата ѝ съдържа и най-високата концентрация на стероли, понижаващи холестерола.

Какво точно прави краставицата горчива обаче? На първо място, тя принадлежи към семейството на тиквичките, а тези растения по естествен път произвеждат химикали, известни като кукурбитацини, които са основната причина за превръщането на краставицата в горчива. Приемът на голямо количество дори може да разболее човек.

Другата причина, която не е генетична, е екологичният ефект. Екстремните колебания на температурите и нередовният график на поливане на зеленчука могат да доведат до горчивина. За да си спестите неприятното изпитание за вкусовите рецептори, вижте в следващата галерия 3 хитри начина да махнем горчивината на краставиците.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати