gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Млечните продукти поскъпват драстично

Млечните продукти поскъпват драстично

Млечни продукти

Цената на млечните продукти започва да нараства и вероятно поскъпването на тези храни ще продължи да се наблюдава и през идните месеци.

Причината за поскъпването на продукти като кашкавал, кисело мляко, краве масло и сирене е както по-високата изкопна цена на прясното мляко, така и по-високите заплати и разходи за електроенергия в брашна. Това стана ясно от думите на Димитър Зоров – председател на асоциацията на млекопреработвателите, цитиран от ДарикнюзБг.

Стойността на млечните продукти се покачва, защото цената на суровото мляко, което е водеща суровина в тях, се е повишила. При сравнение с цената на суровото мляко от миналата година наблюдаване поскъпване с близо четиридесет процента.

Но тази тенденция не се наблюдава само в България, а и в Европа. В Европейския съюз миналата година килограм мляко струваше между 23 и 25 цента. А сега цената му достига до 41 цента.

В България литър мляко през миналата година струваше 55 стотинки, а сега излиза между 72 и 80 стотинки, поясни Зоров.

Прясно мляко

По думите на началника на Държавната комисия по стоковите борси – Владимир Иванов и тържищата цената на маслото е по-висока заради по-силното потребление на шоколад.

Той отбеляза, че в последните шест години се наблюдава плавно поскъпване на маслото, което не е само тенденция у нас, а и по света. Според него, ако България започне да произвежда продукта в по-големи количества, покачването на цената му няма да е рязко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати