Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Спорът за тортата Павлова и тънкости при приготвянето й

Спорът за тортата Павлова и тънкости при приготвянето й

Торта Павлова

Известната торта-меренге с плодове, кръстена на великата руска балерина Анна Павлова, това е тя – торта Павлова. Десертът се появява през 30-те години след турнето на неотразимата балерина в Австралия и Нова Зеландия. Тогава целият свят аплодира руския балет, а в чест на най-ярката звезда бива създаден неустоимият десерт.

Но със сигурност не е известен създателят на тази торта. За правата си спорят две държави – Нова Зенландия и Австралия.

Новозенландската версия

Първата е, че тортата е изобретена от главния готвач на хотел Уелингтън в Нова Зеландия. Той се готви за среща с великата балерина и сътворява тортата, като казва, че е лека и ефирна като Анна. И тогава тортата получава името си през 1926 година. Новозеландците настояват и държат на тази версия.

Нова Зеландия потвърждава произхода на тортата, а професор Хелън Лийч от университет Отаго, събира повече от 600 различни рецепти за торта Павлова, както и най-първата рецепта, публикувана през 1929 г. в популярното списание.

Австралийската версия

Торта Павлова с череши

Австралийски изследователи казват, че тортата е изобретена много по-късно. През 30-те години, австралийският готвач Берт Саша, експериментира с десерти, базирани на популярната в онези дни целувчена торта. И тогава, също се изрича фразата, че е лека и ефирна, както Анна!

Хиляди рецепти

Много простата идея за торта - меренге, бита сметана и плодове жъне небивал успех и така торта Павлова започва да се приготвя в световен мащаб. В Австралия и Нова Зеландия тя се превръща в национален десерт. За тортата се появява голямо разнообразие от рецепти и не се знае коя е първата и класическа.

През първата половина на ХХ век, тортата най-често е украсена с киви и ягоди. Сега по-популярна е версията с ягоди. Тортата се среща с малини и маракуя, с голямо разнообразие от пресни тропически плодове, гарнирана с плодово пюре.

Тайните при приготвянето на Торта Павлова

- яйцата за тортата, трябва задължително да бъдат пресни и охладени;

- разбиването на белтъците трябва да бъде много енергично - така че върховете на полученото меренге да не падат;

- меренгето е необходимо да се изпече веднага след приготвянето му;

- след изпичане на основата, тя се оставя да изсъхне и охлади на сухо и топло място за около една нощ. Тогава тортата е хрупкава;

- украсяването на тортата със сметана и плодове трябва да бъде точно преди сервиране. В противен случай целувката ще омекне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest