Накисвайте ориза, за да се предпазите от рак и отравяне с арсен

Видове Ориз

Обичате да ядете ориз и не можете да си представите поне веднъж седмично той да не присъства на трапезата ви? Има една лоша новина за любителите на перлените зрънца. Колкото и да го препоръчват експерти и диетолози, всъщност оризът може да е опасен за вашето здраве.

Живеем в химическа епоха, не можем да отречем този факт. Вредните съставки се промъкват в храната ни по всякакъв начин. В стремежа си за по-високи добиви земеделските производители използват всякакви средства, които могат да проникнат в растенията и след това в човешкия организъм.

Това важи с пълна сила и за ориза. Използването на пестициди и замърсената вода проникват в продуктите, което ги прави токсични за консумация. Честото им ядене може да доведе до редица опасни заболявания, между които и рак.

Според скорошно проучване, направено от учени в университета Куинс в Белфаст, повечето видове ориз, продавани в Европа, са замърсени с промишлените токсини и пестициди. Това застрашава здравето на милиони хора. Има различни доклади относно вредните въздействия на пестицидите и как тези химикали влизат в нашата храна, водят до различни видове болести и затрудняват дългосрочното ни здраве.

Най-честата вреда в последните години от съдържащия вредни химикали ориз е отравянето с арсен, съобщават експертите.

Арсенът е химичен елемент, който се среща естествено в много минерали, обикновено в комбинация със сяра и метали. Индустриално се използва често при производството на пестициди и инсектициди. Подземните води на различни страни също съдържат високи нива на естествен арсен, които могат да бъдат много вредни за човешкото здраве.

Ориз

Дългосрочното излагане на арсен чрез замърсена вода или храна води до отравяне с арсен, което може да причини повръщане, коремни болки и диария, дори рак и кожни лезии. Според Световната здравна организация дългосрочната експозиция на арсен е свързана и с ефекти върху развитието, сърдечно-съдови заболявания, невротоксичност и диабет. Според английското изследване близо в 60% от ориза, предлаган в Европа, има завишени нива на аресен.

Според изследователите от университета в Куинс преди да се яде, оризът трябва да се накисва за една нощ във вода, за да се намалят шансовете от отравяне с арсен и по този начин да се контролира рискът от сърдечни заболявания, диабет и рак. Констатациите разкриват, че чрез накисване през нощта нивото на токсина се намалява с 80%.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати