Да изгоним горещините с домашна лимонада!

Домашна Лимонада

Когато животът ви дава лимони, направете лимонада! Който и да е казал първи тази оптимистична фраза е уцелил право в целта, особено на фона на горещините в последните седмици.

Изстудената чаша лимонада може да поправи почти всичко. В разгара на лятото е хубаво да имате в хладилника кана, пълна с това освежаващо, успокояващо, възхитително и изключително лесно за приготвяне питие.

Лимонадата въобще не е нова напитка. Открили са я египтяните, които са се разхлаждали с нея още преди 3000 години. Около 700 година бутилки с лимонов сок, подсладен със захар, се продавали по пазарите на Азия. Напитката тогава била известна като катармизат.

Лимонадата получава световна популярност през 1676 година, когато френската компания Compagnie de Limonadiers получава монополни права върху приготвянето й и започва да продава бутилки с освежаващата напитка първо в Париж, а след това навсякъде по земното кълбо.

Хората по света веднага се влюбват в това питие. И до днес всички обичат. Освен вкусна, напитката е и полезна. На първо място тя е пълна с витамин С и има мощен антиоксидантен ефект. Също така хидратира тялото. Лимоните предпазват тялото от окисляване и подпомагат загубата на тегло, облекчават запека и помагат за лечение на акне. Те дават енергия на тялото и стимулират имунната система.

Пиене на Лимонада

Лимонадата, продавана в магазините, обаче има всичко друго, но не и лимони, камо ли полезни качества. Точно и затова е най-добре да си направите домашна лимонада. Лесно е!

Вземете сезонни плодове по ваш избор. Пасирайте ги или ги нарежете на парчета. Използвайте ягоди, малини, къпини, праскови или сливи. Сложете ги във вода (газирана или минерална) и прибавете три нарязани лимона. Добавете от три до пет лъжици захар и разбъркайте.

Не забравяйте и свежите билки. Ментата, лавандулата и босилекът перфектно се съчетават с лимонадата. Оставете напитката да престои няколко часа в хладилника и след това спокойно изгонете летните горещини с чаша от освежаващата напитка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати