gotvach.bg»Статии»Любопитно»Учени: Не от всичко вкусно се пълнее

Учени: Не от всичко вкусно се пълнее

Ядене на чипс
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Знае се, или поне така обществото ни го втълпява, че всичко вкусно няма как да е полезно. Не говорим за плодове и зеленчуци, а за шоколадовите бонбони, чипсовете, бисквитите и всички онези вкусотии, които похапваме с известно чувство на вина или наблюдаваме тъжно в магазина, без да се осмелим да ги докоснем.

Ново изследване е на път да сложи край на това схващане. Учени от Монел кемикъл сенсес сентър, Съединените Щати, твърдят, че желаният вкус не може да доведе до наддаване на излишни килограми.

Повечето хора мислят, че след като храната е добра на вкус, това определено ще доведе до затлъстяване. Добрият вкус определя това, което ние избираме да ядем, но не колко ядем в дългосрочен план, казва ръководителят на научния екип – Майкъл Тордоф.

Изследователите са разработили поредица от експерименти, за да преценят ролята на вкуса при наддаването на килограми. В първия етап на изследването си те експериментирали с мишки. Учените са установили, че лабораторните гризачи силно харесват храната с добавени сладки или маслени вкусове.

Те им дали две чаши храна. Една група мишки имала избор между чаша обиконовена храна за гризачи и чаша храна, смесена с калоричния подсладител сукралоза. Друга група получила избор между чаша с обикновена храна и чаша храна, смесена с масло, което също съдържа много калории.

Ядене на Бургер

Мишките не обръщали внимание на обикновената храна и се хранили изключително с подправената. Учените обаче не им давали да преяждат, а им осигурявали дневното необходимо количество за живот.

Във втория етап на изследването нови три групи мишки били хранени в продължение на шест седмици, съответно с обикновена храна, такава със сукралоза и с такава, която съдържа масло. След тестовия период независимо от диетата си, гризачите и от трите групи не били променили теглото си. В момента учените са включили в изследването си хора, които са подложени на подобен вид диети.

Хората казват, че ако дадена храна е добра на вкус, няма как да не е вредна, но нашите открития показват, че това не е вярно. Нашите усилия ще продължат в посока създаването на храни, които са вкусни и много здравословни, казва Тордоф.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати