Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Още важни кулинарни трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Още важни кулинарни трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74791

Първият трик, с който ще ви запозная, предполагам, че повечето от вас го знаете, но аз все пак ще ви го кажа: за да премахнете по-лесно семките от тиквичките или други подобни на тях зеленчуци- използвайте лъжица за сладолед. С помощта на острия й връх по-лесно ще премахнете семките от зеленчука.

Ако сте направили ястието по-мазно, отколкото трябва да бъде - не се притеснявайте! Има много лесен начин да поправите тази грешка. Трябват ви лед и кухненска хартия. Увийте кубчетата лед в кухненската хартия и забършете внимателно ястието. Ледът ще ви послужи като магнит за мазнината.

Много е дразнещо, когато използваме домакинско фолио и то се скъса, нали? Е, вече има решение и на този проблем. Професионалните готвачи винаги използват студено фолио - тоест преди употреба фолиото винаги стои в хладилника. Студеното фолио залепва и се къса по-рязко.

Кой обича да бели цитруси? Ядосвате ли се, когато си чупите маникюра заради тях? Спокойно, има решение и на този проблем! Просто преди да почнете да белите цитрусите ги поставете за 20-тина секунди в микровълновата! Така кората пада по-лесно.

Яйцата също могат да се белят по-лесно - просто поставете сода или оцет във водата, където ще ги варите. Те проникват в черупката и благодарение на това беленето им става много по-лесно.

Ако пък искате да изцедите всичкия наличен сок от цитрусите просто ги поставете в хладилника, а след това ги затоплете за 15-20 секунди в микровълновата.

Ако се ядосвате, че кашкавалът се троши, когато вие се опитвате да го настържете има решение и за този проблем! Просто поставете във фризера за около 30-тина минути да стегне. Така ще може да го настържете много лесно.

Ако пък не искате да плачете, докато режете лук, на помощ отново идва фризерът! Поставете лука за около половин час във фризера и после ще ви бъде по-лесно и няма да плачете. Но, ако ще режете лука за салата не го слагайте във фризера, защото ще изгуби хрупкавостта си.

Когато варите паста, винаги се притеснявате водата да не изври, нали? Ако сте много заети и нямате време да наглеждате пастата, поставете върху тенджерата дървена лъжица. Тя няма да позволи на пяната да излезе навън.

Ако искате печеното пиле или друг вид птица да станат по-бързо, винаги слагайте цялата птица с гърдите към дъното на тавата. Това се прави, защото в гърдите се съдържа по-голямата част от месото и колкото е по-близо месото до източника на топлина, толкова по-бързо ще се сготви.

Ако не искате да изхвърляте дървените лъжици и шпатули, които си мислите, че за нищо не стават - просто ги изварете в чиста вода и ги оставете да изсъхнат на слънце. Така стават като чисто нови.

Ако не искате чугуненият тиган да ръждясва не го мийте с обикновено веро, а само с готварска сол. Ако искате да върнете блясъка на любимата си тенджера - измийте я със смес от сол и оцет.

Ако искате да запазите свежите подправки - замразете ги. Поставете листата им във формички за лед- поставете олио или вода и замразете. Така ще имате винаги удобно кубче за директна употреба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
10.10.2017 08:04
Много полезни съвети!!
0
0