Новоизобретен спрей ще поддържа храната свежа по-дълго

Свежа Салата
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Екип от учени е създал наноантимикробен спрей, който ще поддържа свежестта на храната за по-дълго време. В спрея се съдържа растителен полифенол, който има ползи за човешкото здраве.

Само няколко секунди са необходими на наночастиците в спрея, за да образуват дебело покритие върху хранителния продукт, предпазвайки го от разлагане.

Така срокът на годност на много храни ще може да се удължи, без да се използват вредните консерванти. Най-полезно изобретението ще бъде за селскотопанската продукция, защото благодарение на него ще се изхвърлят по-малко плодове и зеленчуци.

Създателите на спрея казват, че освен да удължава трайността на храната, той може да я снабди и с някои полезни съставки.

Покритието ще е достатъчно стабилно, за да предпази насипни храни като плодовете, но при вече сготвени храни ще е неприложимо. При експерименти с ягоди и мандарини обаче е установено, че увеличава срокът им на годност с 28 дни.

Ягодки

Спреят съдържа полифеноли, които са метаболити на фотосинтезата, и имат антиоксидантни свойства. Те се съдържат в повечето растения и се продават като нетоксична хранителна добавка, известна с антиканцерогенните си свойства.

Изследователите са използвали химичните свойства на тези полифеноли, за да усъвършенстват своята технология на разпръсване.

В сравнение с конвенционалните методи за потапяне в специализирани покривни разтвори, тази техника на разпръскване може да покрива избраните области по-бързо. Спреят също така предотвратява кръстосаното замърсяване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати