gotvach.bg»Статии»Любопитно»Произход, история и видове суши клечки

Произход, история и видове суши клечки

суши клечки

Клечките за суши, които цял свят използва, за да се наслади на екзотичната храна, са традиционно използвани за хранене в Азия. Докато на хората от Западния свят им е трудно да ги използват, или се затрудняват поне първите няколко пъти, азиатците се хранят с тях от повече от 6000 години.

Двете еднакво големи клечки се използват за консумиране не само на суши, но и на много други храни от азиатците. Техният произход се търси в дълбока древност. Родина на симпатичните клечки за хранене е Китай, откъдето се разпространяват в Япония, Корея, Камбоджа, Лаос, Малайзия и на още много други места.

Суши клечките се правят основно от бамбук. Има и такива клечки, които се правят от дърво, пластмаса и неръждаема стомана. Както при познатите ни вилици и лъжици, клечките в азиатската кухня се произвеждат и в специални колекции, изработени от сребро, злато, слонова кост или порцелан.

клечки за суши

Японските клечки за суши не се използват само за консумация на този деликатес. В Япония дългите клечки, между 30 и 40 см, се използват основно за готвене и най-вече – при пържене. Тези с дължина до 23 см се използват за хранене, като дължината за жени и деца варира.

Всички клечки за суши и други храни са добре заострени в края. Това не се променя нито от материала, от който са изработени, нито от размера. Заостреният край позволява на парчетата да се захващат по-лесно. Така че, когато ви се поднесе японска храна, няма нищо лошо да опитате храненето с пръчици. Освен че е забавно, така показвате уважението си към японската култура.

Традиционно японските клечки за хранене са изработени основно от дърво или бамбук. И в двата случая биват лакирани и са сравнително евтини. Поради това при всяка поръчка суши получавате комплект от две клечки, които са съединени в края. Клиентът трябва да ги раздели, преди да започне с консумацията. Това е гаранция, че преди това не са използвани.

суши и клечки за хранене

Дървените бамбукови пръчици са много по-удобни за хранене от пластмасовите, например. Причината е, че имат много по-добро сцепление и с тях храната се захваща по-лесно.

Има много различни видове клечки за хранене. Някои от тях подлежат на украса и декорация. В японските магазини за суши може да откриете декорирани и лакирани клечки. Особено, когато са дървени, това ги изолира и ги прави годни за многократна употреба.

Богатите семейства в Япония и до днес използват сребърни пръчки за хранене. Тази практика идва от убеждението, че при контакт с отрова, среброто потъмнява.

Най-рядко срещани са металните пръчки. По тях може да има грапавини. Това прави клечката по-малко хлъзгава и позволява плътния захват на храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати