Първият път със суши – съвети за начинаещи

Суши

Глобализацията ни помага свободно да се наслаждаваме на едни от най-вкусните специалитети от цял свят на родна почва. Една от най-обичаните и ценени екзотични храни определено е сушито.

Консумацията на суши носи едно наистина страхотно преживяване за сетивата. Почитателите му са от цял свят.

Определено има причина сушито да е толкова търсено. Първите стъпки в света на тази екзотична храна винаги са вълнуващи. Всеки от видовете рулца имат своята специфика. Те се различават по вид и съставки.

За да не се хвърлите на сляпо, започнете невероятното приключение в света на сушито с нещо просто. Когато сте начинаещи, все още не сте наясно кои типове ви харесват, кое ви допада повече то друго и в крайна сметка – на какво да се спрете.

Ето защо изберете някои от предложенията за начинаещи, които се предлагат във всеки суши ресторант. Единственото задължително е да ги похапвате със задължителния спътник на сушито – соевият сос.

Суши Калифорния

Суши Калифорния

Това определено е първата стъпка в суши-света. В рулцето е навито малко маки, обгърнато с предварително подправен японски ориз. В сърцето му за загърнати в кора нори краставица, рулце от раци или имитация на този продукт и авокадо. Създател на това уникално изкушение е готвачът Hidekazu Tojo. В някои ресторанти го сервират поръсено с препечен сусам или с малко хайвер в чинията. Всичко е по преценка на майстора.

Нигири суши

Нигири Суши

Следващата стъпка към опознаване на екзотичния свят, е Нигири сушито. То представлява специфично рулце в некръгла форма. Нигири е правоъгълна форма овкусен ориз, върху който се поставя парче предварително маринована сурова риба. Ако се начинаещи, най-добре заложете на риба тон, заради по-познатия и популярен вкус. Чак след това може да започнете с експериментите с най-различни видове риба.

Сред най-популярните видове риба, използвани за нагири, са сьомга, змиорка и октопод. Готвачите са категорични, че може да има още много видове. Нагири сушито е малко по-специфично, защото в най–чист вид има единствено ориз и риба, а парчетата са малко по-големи и е напълно възможно да ги раделите на две хапки. Етикетът за хранене повелява да потопите в соевия сос не ориза, а рибата.

Рулца с риба тон

Суши с риба тон

Една смела стъпка са ходомаки рулцата. Те се приготвят с риба тон, която е една от най-популярните съставки на различните видове суши. При рулцата с риба тон осезаемо се усеща смесицата от ориза и плънката от риба тон, потопени във вълшебния соев сос. Не се притеснявайте от суровата риба тон – въпреки че няма същия мирис като затворената в консерва, вкусът на тази за суши е деликатна и сладка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати