Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Етикет: Как да се държим в японски ресторант

Етикет: Как да се държим в японски ресторант

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
4 от 4 Снимки

4. Учтиви изрази


Японците са една от най-учтивите нации и започват всяко хранене с израза Itadakimasu – Приятен апетит. След като се нахранят завършват с Gochisoosama – Благодаря. Изразите невинаги се използват при хранене в японски ресторант, но са често употребявани в японските домове. Ако ви се отдаде случай да отидете на гости на японска домакиня, тя определено ще оцени старанието ви да научите учтивите изрази. Традицията наподобява казването на молитва преди хранене в САЩ и Европа.

Когато гостуваме на различни страни и култури, е добре поне бегло да се запознаете с месните традиции и обичаи. Япония е страната, която най-отявлено държи на честта и почитанието и има едни от най-непоклатимите правила при хранене. Не ги ли спазвате, рискувате да си навлечете гнева на домакините си. Същото важи и за японските ресторанти на местно ниво.

Ниска масичка и хранене на земята – това невинаги е задължително в японския ресторант. Когато са в Западния свят, азиатците се съобразяват с местните маниери на хранене. В отговор очакват клиентите също да покажат своето уважение към японската култура и кухня.

Когато отидете на японски ресторант, то трябва да сте готови да се сблъскате с някои от съществените разлики в етикета. Някои от тях са в тотален разрез с общоприетите за Запада. Вижте в галерията ни кои са нещата, на които трябва да обърнете внимание:

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати