Гответе като шеф у дома със Су вид техника

Су вид

Готварската техника Су вид буквално означава под вакуум. Сред големите готвачи е позната отдавна, но този метод на готвене вече навлиза и в домовете на обикновените домакини. Представлява готвене във вакуумирана торбичка на ниска температура за по-дълго време. Температурата варира между 50 и 70 градуса.

Началото на този метод се датира около седемдесетте години, а негов създател е французинът Жорж Пралюс. Приготвяйки гъши дроб по този начин, той стига до заключението, че вкусът е невероятен. Освен страхотния вкус, който се получава така, храната запазва и голяма част от хранителните си вещества заради изсмукания от торбичката кислород.

Друга полза от готвенето по метода Су вид идва от това, че се използва само ниска температура. Това оказва положително влияние върху вкусовите и ароматни качества на приготвяната храна, както и върху външния вид и грамажа.

Су вид кулинарна техника

Наред с ползите методът Су вид има и една неприятна страна, а именно това, че са необходими определени уреди, за да може да се осъществи тази готварска техника. На първо място, това е уред за вакуумиране на пликове. На второ място, но не по важност, е необходим конвекторен нагревател с термостат и вана за водна баня.

Набавяйки си тези машини, вие сте готови да започвате с експериментите. Хубава страна на този вид готвене е и това, че храната ви никога няма да остане суха - винаги ще се наслаждавате на сочна и апетитна храна. Освен това никога няма да е сурова една част, а прегорена друга - готвеният продукт е термично равномерно обработен и много вкусен.

Методът е подходящ както за меса и риби, така и за плодове и зеленчуци. Всичко става превъзходно.

Су вид техника

Важна част от Су вид готвенето е краят на процеса. Пликът с вакуумираната храна трябва веднага след приготвянето да се потопи във вода с лед, а непосредствено преди консумация да се стопли и извади от плика.

И като завършек на тази техника идва насладата от хапването на невероятно сготвено и страшно вкусно ястие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати