Заразени яйца и у нас – какъв е шансът?

Яйца

Скандалът със заразените с отровното вещество фипронил яйцата и яйчените продукти в Европа се разраства. Все повече държави изтеглят заразени пратки от пазара си, което поставя логичния въпрос - какъв е шансът ужасът да засегне и България.

Според експертите шансът в страната ни да има заразени яйца е нулев. Фирмите със заразени яйца не внасят продукти у нас.

Двете ферми, собственост на холандска компания, се оказаха в центъра на аферата, която доведе до изтегляне на яйцата от търговската мрежа на редица европейски държави. За щастие продуктите им никога не са присъствали на пазара в България.

Яйчения скандал, тръгнал преди дни от Белгия и Холандия, не бе подминат и от родното Министерството на земеделието и храните. Становището на органите на реда е, че няма данни за наличие на замърсени яйчени продукти на българския пазар.

За момента е прието, че шансът да се намери фипронил в храните у нас е нулев. По принцип веществото е забранено при третиране на храни, но това е сравнително отскоро. Само допреди няколко години фипронилът се е използвал масово и не е имало остри натравяния. Днес се прил ага регулярно и дозите се регулират от контролните органи, като има определено количество, което се раздава. В България фипронил не е имало от години, дори за нестопански цели.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати