До 10 години българските ябълки на пазара изчезват

ябълки

Българските производители масово са започнали да изкореняват насажденията си с ябълки и да се ориентират към отглеждане на други култури, защото не успяват да продадат стоката си.

Причината за това е силния внос на полски ябълки, които се предлагат на по-ниски цени от българските, предава Българската национална телевизия.

При цени на килограм за едро от 35 стотинки нашите фермери не успяват да пласират продукцията си и са принудени да я изхвърлят. За това алармират собственици на овощни градини около Пловдивско.

След руското ембарго за стоки от Европейския съюз българският пазар бе залят от полски домати и ябълки, които са предпочитани както от големите хранителни вериги, така и от по-малките магазини.

Ако тази тенденция се запази, до 10 години няма да намирате български ябълки на пазара, споделя производителят Красимир Кунчев.

Български ябълки

Той казва, че в Полша могат да си позволят подобни ниски цени, понеже получават субсидии от по 1.20 лева за килограм, докато българите са пренебрегнати в това отношение.

Субсидията за българските производители е 100 лева за декар, което, ако се раздели на три тона продукция, се равнява на 3 стотинки за килограм. Полският производител на ябълки за една година печели толкова, колкото българските фермери за 40.

Тази ситуация е принудила голяма част от родните фермери да се ориентират към друг вид производство или да изнасят стоката си в съседна Румъния.

От бранша са категорични, че ако не се осигури еднаква конкуретна среда в Европа, българското производство е обречено.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати