Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Домашна Чат масала се прави ето така

Домашна Чат масала се прави ето така

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633

Чат масала е типичната индийска комбинация от подправки, която придава аромат на салати, бобови култури, плодове, риба и месо на скара, картофи и други зеленчуци.

Може спокойно да се използва преди или след готвене, както и като заместител на солта. Чат масала не е нищо друго освен умна комбинация от ежедневно използвани подправки: кимион, черен пипер, червен лют пипер на прах, татри или манго на прах, черна сол и т.н.

Всъщност има десетки рецепти за чат масала, но основните съставки са изсушеното манго и черната сол. Те се комбинират с с различни семена и подправки, за да се създаде идеалната добавка за вашето ядене. Един вариант на това индийско чудо е следният:

Съставки:

1 супена лъжица семена от кимион

1 1/2 чаени лъжички семена от копър

1/4 чаена лъжичка асафетида

1/2 супена лъжица гарам масала

1/2 супена лъжица амохор (сушено манго) на прах

1/2 супена лъжица черна сол

1/2 чаена лъжичка кайен

1/8 чаена лъжичка зелен джинджифил

Инструкции:

Изсушете семената на кимиона и копъра в малък тиган при слаб огън за около 5 минути или докато семената на кимиона потъмнеят с няколко нюанса. Добавя се асафетида и се разбърква за няколко минути.

След това тиганът се отстранява от котлона и сместа се смила в електрическа кафемашина до получаването на прах. Добавете останалите съставки и разбъркате. Съхранявайте в херметически затворен съд далеч от топлина и светлина за период до 2 месеца.

С тази невероятна индийска подправка ще получите един нов вкус на всяко ваше кулинарно творение, а най-хубавото е, че можете да експериментирате с приготвянето ѝ, докато получите идеалния ѝ за вас вариант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати