gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Японски методи за готвене

Японски методи за готвене

Темпура

Има изобилие от възможности за експерименти в японската кухня. За разлика от познатите ни готварски книги японските подчертават методите на готвене, а не рецепти; техники, а не съставки.

Някои от основните методи за готвене в японската кулинария са:

Темпура или Тендън

През 1550 г. потопените и пържени скариди били въведени за японците от португалски търговци. Темпура се отнася до японския начин на готвене за прибавяне на нарязани храни в леко тесто и бързо пържене в растително масло. Тендона се отнася специално за пържените ракообразни. Така приготвените храни се сервират на основата на ориз или юфка, придружени от сосове за потапяне.

Сашими

Сашими
Снимка: Нина Иванова Иванова

Метод за приготвяне на тънко нарязана сурова риба или пиле и понякога суров омар, скариди или миди, гарнирани с фини слайсове зеленчуци. Те се консумират чрез потапяне в лек сос, подправен с шойу или конски ряпа. Понякога сашими се приготвя чрез потапяне на суровите резени от риба или зеленчуци за кратко във вряща вода преди хранене.

Фугу Сашими

Фугу Сашими

Висококвалифицираната подготовка на сурова риба. Тъй като черният дроб и яйчниците съдържат смъртоносна отрова, неправилното манипулиране или подготовка може да зарази храната. Повече от 100 мъртви годишно са мълчаливи свидетели, че яденето на този деликатес е изпълнено с опасност.

Супи

Основните видове супи в японската кухня са 3:

Японски супи

- Суимоно: чисти бульони, направени от парчета месо, риба, кости, вътрешности, кожи и т.н. Те са ароматизирани леко със сол и даши;

- Мисоширу: по-тежки супи, приготвени с добавянето на мисо, ферментирала бобова паста. Приличат повече на хапки или ястия направени от риба или пиле.

- Зони - това е специална супа, приготвена за Нова година, включваща богат бульон от пиле с парчета пилешко месо, но с аромат на японски билки (нанакуса) и рибна паста (камабоко). Нишките от лимон и спанак и поръсени с шойу и даши завършват супата. Зони се излива върху специално направени торти, наречени о-мочи.

Нимоно

Нимоно

Този метод се отнася за варените храни. Той също се нарича готвене с едно гърне и може да се направи на масата или в кухнята. Месото или морските дарове (в подходящи парчета) се варят в бульона, след това се отстраняват и се поддържат горещи. След това зеленчуците се добавят и варят, докато са готови, след това се отстраняват. Изпечените, срязани зеленчуци и нарязани меса са добре изцедени, поставени на чиния и поднесени с малко бульон като сос.

Чауан-Муши

Чауан-Муши

Класическо ястие от нарязано пиле, скариди, гъби с кестени или ядки от гинко, покрити с отделни ястия с пресен яйчен крем. След изпичането на пара ястията се поръсват с лимонов сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати