Д-р Емилова разкри неподозирани полезни свойства на динята

Нарязана диня

Динята е сред любимите разхлаждащи плодове през лятото. Тя съдържа около 92 процента вода, но този факт не бива да ни кара да я подценяваме. В останалите 8 процента от съдържанието ѝ има изключително ценни вещества, които я превръщат в летен шампион сред растителните храни.

Една от най-ценните съставки на динята е цитролинът, който действа разширяващо на кръвоносните съдове. Благодарение на въздействието му похапването на диня повишава либидото. Всъщност динята може да се сравни с виаграта, но за разлика от нея няма странични реакции, споделя диетологът д-р Людмила Емилова пред ТрудБг.

С това обаче полезните свойства на динята не приключват. Тя подпомага работата на сърцето, подсилва имунната система и влияе благотворно при диабет от втори тип, както и при затлъстяване.

Ядене на диня

Способства за по-лесното изхвърляне на токсични вещества от тялото ни. Освен това динята е източник на големи количества витамин А и витамин С, благодарение на които се радваме на свежа кожа и отличен тонус.

Според д-р Емилова динята е един от продуктите, подходящи за диета. Добри резултати бихме постигнали, ако си съставим дневно меню, съставено само от диня. При такъв режим се приемат между два и четири килограма диня (количеството е за продукт, почистен от кората), като тя трябва да е на стайна температура. Ако се приема чай през същия ден, динята е по-малко, а ако режимът се основава единствено на плода, количеството му е по-голямо.

Добре е, когато се прави подобен режим, той да бъде съблюдаван от лекар. Именно специалистът определя неговата продължителност, подчертава д-р Емилова.

Салата с диня

Ако курсът е направен правилно, той ще спомогне за нормализиране на кръвното налягане, за премахване на отоците по тялото и за изчистване на бъбреците от прашинки и камъни.

Д-р Емилова коментира и любимата за много българи практика да похапват диня със сирене. Според нея този сочен плод не е подходящ за комбиниране с други храни, а още по-малко с такива от животински произход, тъй като това може да доведе до смущения в храносмилателния тракт. Ето защо специалистът съветва динята и сиренето да се приемат в различни хранения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати