Не изхвърляйте ядката на авокадото! Може да ви предпази от рак

Авокадо

Сигурно сте чували за безбройните ползи от консумацията на авокадо, но ще се изненадате, че всеки елемент от този плод влияе положително на здравето, дори и люспата на неговата ядка.

Ново изследване на екип от учените на Университета в Тексас е показало, че съединенията в люспата, която най-често се изхвърля, могат да ви предпазят от рак, натрупване на мазнини по кръвоносните съдове и сърдечни заболявания, съобщава сайтът PhysOrg.

Въпреки че досега се смяташе за отпадъчен продукт, люспата на ядката е истинско съкровище заради съединенията в нея, казва Дебашиш Бандиопадиай, ръководител на американското проучване.

Изследвани са били стритите люспи на 300 ядки от авокадо и от тях са приготвени олио и восък. В лабораториите са отчетени 116 полезни съединения на олиото от люспите и 16 от восъка.

Сред най-важните съединения, които ще запазят здравето ви, са хептакозанът, който предпазва от развитие на туморни заболявания, додеканоловата киселина, която увеличава добрия холестерол в кръвта и доканазол, който стимулира имунитета.

Люспа от авокадо

Изследването доказва също, че ежедневната консумация на авокадо ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания и ще ви съдейства в борбата с излишните килограми.

Причината е, че авокадото е богато на ненаситени мазнини, които поддържат чувството за ситост и подобряват работата на сърцето и сърдечно-съдовата система.

Плодът е и богат откъм каротеноидите лутеин и зеаксантин, които помагат за предпазване от дегенерация на макулата и катаракта и поддържат яснотата във фокуса на зрението.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати