Не изхвърляйте ядката на авокадото! Може да ви предпази от рак

Антония Р.Антония Р.Джедай / Автор
Авокадо

Сигурно сте чували за безбройните ползи от консумацията на авокадо, но ще се изненадате, че всеки елемент от този плод влияе положително на здравето, дори и люспата на неговата ядка.

Ново изследване на екип от учените на Университета в Тексас е показало, че съединенията в люспата, която най-често се изхвърля, могат да ви предпазят от рак, натрупване на мазнини по кръвоносните съдове и сърдечни заболявания, съобщава сайтът PhysOrg.

Въпреки че досега се смяташе за отпадъчен продукт, люспата на ядката е истинско съкровище заради съединенията в нея, казва Дебашиш Бандиопадиай, ръководител на американското проучване.

Изследвани са били стритите люспи на 300 ядки от авокадо и от тях са приготвени олио и восък. В лабораториите са отчетени 116 полезни съединения на олиото от люспите и 16 от восъка.

Сред най-важните съединения, които ще запазят здравето ви, са хептакозанът, който предпазва от развитие на туморни заболявания, додеканоловата киселина, която увеличава добрия холестерол в кръвта и доканазол, който стимулира имунитета.

Люспа от авокадо

Изследването доказва също, че ежедневната консумация на авокадо ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания и ще ви съдейства в борбата с излишните килограми.

Причината е, че авокадото е богато на ненаситени мазнини, които поддържат чувството за ситост и подобряват работата на сърцето и сърдечно-съдовата система.

Плодът е и богат откъм каротеноидите лутеин и зеаксантин, които помагат за предпазване от дегенерация на макулата и катаракта и поддържат яснотата във фокуса на зрението.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати