Тъмната страна на пушените храни

Пушено месо

Пушени меса мога да бъдат доста пристрастяващи, защото са много вкусни и могат да се консумират както сами, така и като част от различни ястия. Пушените меса лесно се съчетават и дори без да ги готвите специално, могат да донесат незабравима кулинарна наслада и за най-изисканото небце.

Процесът на опушване на месото е древна кулинарна практика, която е практикувана от различни култури по целия свят. Има буквално хиляди деликатеси, които се основават върху този метод на готвене. Разбира се, докато кулинарите постоянно изтъкват качествата на пушеното месо, медиците са доста по-критично настроени.

Когато храната се приготвя, има много химични реакции, които протичат в нея. Докато някои от тези реакции правят храната невероятна и неустоима, има и няколко, които могат да се окажат вредни за здравето ни, ако стандартите за безопасност не са спазени.

Последните проучвания на пушени или барбекю храни показват, че те съдържат химически замърсители, които са вредни за здравето ни и са в състояние да причинят опасни заболявания като рак и сърдечни заболявания в дългосрочен план. Това е така, защото процесът на готвене включва изгаряне на гориво, което замърсява месото с много химически компоненти, които са канцерогенни.

Пушена риба

Неотдавнашната кампания, стартирана от Европейката агенцията за хранителни стандарти, също предупреди потребителите за рисковете от рак при хранене с пушени продукти. Това се отнася не само за меса, но и за сирене и кашкавал.

Изследвания показват, че много химически замърсители се образуват по време на изгарянето на горивото както при процеса на пушене, така и при директно сушене. Примерите включват полициклични ароматни въглеводороди, диоксини, формалдехид, азотни и серни оксиди, нитрозамини. В пушените месни продукти в европейските магазини дори са открити тежки метали, пренесени от горивото, с което са приготвени продуктите.

Пушено пиле

Така че трябва ли въобще да ядем пушено месо? Да, но ако сме сигурни, че е приготвено правилно. Ако не се спазва правилната процедура и не се използва правилното горивото и подходящите температури, в месото се наслагват токсични химикали, които при продължително излагане на тях могат да причинят рак на стомаха, кожата, белите дробове и други.

Експертите препоръчват да се купува така приготвено месо само от сигурни източници. Ако не сте убедени, че пушенето е качествено, ограничете неговата консумация до не повече от веднъж месечно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати