Възродиха древна китайска бира на 5000 години

Бира

Хората по целия свят, особено през лятото, обичат да се наслаждават на студена бира. Пивото обаче не е откритие на новото време, а любима напитка от хилядолетия.

Въпреки че тя технически ни дехидратира, напитката може да бъде невероятно освежаваща. Светлите, ярки вкусове заедно с бактериите на карбонацията и студените температури правят бирата идеален начин за охлаждане. Бирата има любители в световен мащаб благодарение на невероятния си вкус и освежаващи последици.

От рубинено розови кисели бири до златните житни бири, пивото има буквално хиляди разновидности. Днес обаче технологията, а според някои и качествата и вкусът ѝ са различни от това, което са пили нашите предци. За да установят дали това е така, учените наскоро откриха древна китайска рецепта за бира и решиха да я възродят.

Експерти от университета Станфорд в САЩ случайно попадат при разкопки в североизточен Китай на древната рецепта, докато изучават вътрешните стени на керамични съдове. Напитката представлява сладка плодова смес и се приготвяла преди повече от 5000 години. Самата им работа предоставя най-ранните доказателства за производството на бира в Китай досега.

Ечемик

Опитът да се имитира древното поведение и да се правят нещата с древния метод помага на студентите да се впишат в миналото и да разберат защо хората са правили напитката по този начин. Точно и затова започнахме производството на древната бира, казва Ли Лиу, който е професор по китайска археология в Станфордския университет в САЩ и водещ на изследването.

Той и екипът му открили, че за производството на бира древните китайци използвали малинови корени, различни плодове и най-голямата изненада – ечемик. Досега се смяташе, че ечемикът се е появил в Китай преди неповече от 4000 години.

Ечемик

Откритието им предполага, че ечемикът, който първоначално е опитомен в Западна Азия, се е разпространил в Китай много по-рано. Нашите резултати показват, че целта на отглеждането на ечемик в Китай би могла да бъде свързана с алкохола, а не като основна храна, каза Лиу.

Веднъж произведена, древната китайска бира се оказала по-скоро овесена каша и с много по-сладък и питателен вкус от днешните горчиви бири. Изследването показало още, че съставките, използвани за ферментация, не са били филтрирани, а напитката се е консумирала със сламки.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати