gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Големите плюсове и страшните минуси на кофеина

Големите плюсове и страшните минуси на кофеина

Кофеин

Почти всички обичаме да пием по чаша кафе или чай. И защо не? Те ни дава незабавна енергия и услаждат забързаното ни ежедневие със захарното си съдържание. Милиони са хората, които не могат да си представят качественото събуждане сутрин без поне чаша от някоя от споменатите тонизиращи напитки.

Всички знаем, че силата и енергията, давани ни от кафето и чая, се дължат на кофеина.

Той е естествен стимулант, който е една от най-често използваните съставки в света. Обикновено работи чрез стимулиране на мозъка и централната нервна система. Кофеинът допълнително помага да останем бдителни и да избегнем появата на умора и летаргия.

Как действа кофеинът на организма ни обаче, е друг въпрос. След като се консумира, този естествен стимулант бързо се абсорбира от червата в кръвообращението. След това той пътува до черния дроб и се разпада на съединения, които могат да повлияят на функцията на различни органи. Освен това главният ефект на кофеин е върху мозъка. Той действа чрез потискане на ефектите на невротрансмитер, наречен аденозин, който релаксира мозъка.

Кафе

Така съставката ни помага да останем будни, като свързва тези невротрансмитерни рецептори в мозъка, без да ги активира. Това допълнително блокира ефектите на аденозина, което води до намаляване на умората през целия ден.

Кофеинът също така повишава нивата на адреналина в кръвта и допълнително увеличава мозъчната активност на невротрансмитерите норепинефрин и допамин. Комбинацията от тези два компонента стимулира мозъка и насърчава състоянието на възбуда, фокус и бдителност.

Хиляди изследвания са проведени, за да се разбере дали кофеинът има неблагоприятен ефект върху човешкото здраве. Много проучвания казват, че малки дози кофеин могат да защитят мозъка от няколко дегенеративни неврологични заболявания, включително деменция и болестта на Алцхаймер.

Кафе

Всяко прекаляване обаче може да доведе до сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план. Учените са установили, че дневният прием на кофеин не трябва да превишава три чаши кафе или максимум четири чай. Това е оптималният вариант. Всичко отгоре е вредно. Превишаването на дневния лимит може да причини безсъние, нервност, раздразнителност, треперене на мускулите, безпокойство и разстроен стомах.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати