Кое сирене колко дълго можете да съхранявате в хладилник?

Съхранение на сирене

Ако изхвърляте сиренето от хладилника си още при вида на първите няколко наченки на плесен по страните му, вие не постъпвате правилно. Излишно унищожавате храна и да не говорим, че прахосвате продукт с изключителен вкус.

Това е така, защото сиренето действително има по-дълъг срок на съхранение, отколкото мнозина от нас си мислят. Това не означава, разбира се, че сирената са вечни и не трябва да се плашите от мухлясали топчета Бри или зеленикав на вид Пармезан, тъй като те могат наистина да ви разболеят.

Както се казва, превенцията е по-добра от лечението още повече при условие че различните степени на мухлясване на сиренето почти не се различават. Точно и затова е най-добре да съхранявате правилно сиренето, така че въобще да не ви се наложи да стигате до подобни дилеми.

За да направите това, първо определете с какъв тип сирене имате работа. Например неотворен пакет твърдо сирене като Пармезан или Чедър може да се съхранява в хладилника между два и четири месеца или осем месеца във фризера според таблицата за дегустация на храни. След като се отвори, твърдото сирене обикновено е безопасно да се яде в продължение на шест седмици.

Пармезан

Гаудата, бялото саламурено сирене и други подобни, които не са изцяло твърди или меки, могат междувременно да се съхраняват в хладилник за две до три седмици след отварянето им или два месеца във фризера, ако пакетът е непокътнат.

Меките сирена обаче, които съдържат най-много влага, трябва да се консумират в рамките на две седмици след отварянето им. Става дума за продукти като Бри, Камембер и Фета.

Що се отнася до отстраняването на мухъла, появил се по сиренето, това обикновено е напълно безопасно за твърдото сирене поради ниското му съдържание на влага. За да сте сигурни, нека отрязаното парче с мухъл да е с дебелина от поне 2 мм.

Сирене

За съжаление, плесента се разпространява по-лесно в полумеките и меките сирена. Изобщо не си струва рискът да се опитвате да я отстранявате. Единственият индикатор, който може да ви помогне да видите дали меките сирена са годни за ядене в началните стадии на мухлясването, е ароматът им. Това обаче с оглед на самия продукт е несигурен метод, така че по-добре не рискувайте здравето си.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати