Ето коя е нацията, изпила най-много алкохол за последната година

Ето коя е нацията, изпила най-много алкохол за последната година
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

С 18.2 литра алкохол на човек за последната година литовците са на първо място сред нациите, които са изпили най-много питиета за една година, показва статистиката на Световната здравна организация.

Според техните проучвания 16.7% от литовците са се напили до безпаметност през последната година. Като водещи причини за алкохолизма се посочват разклатеното психическо здраве и проблеми в личните взаимоотношенията.

Литовците са водещи по пиене, като изпреварва французите, германците и британците. За сравнение във Франция са изпили 11.7 литра алкохол на човек, в Германия – 11.4 литра, а във Великобритания – 12.3 литра.

Психологът Висвалдас Легкаускас от университета Витаутас Велики в град Каунас казва, че негативната за Литва статистика се дължи на появяващия се литовски песимизъм.

Ето коя е нацията, изпила най-много алкохол за последната година

В нашата страна не се живее зле, но за литовците е по-характерно да са черногледи, отколкото да са позитивно настроени и по тази причина се стремят да удават проблемите си в алкохол, казва експертът.

Проучванията сочат още, че литовците са почитатели на високоградусовите спиртни напитки като водката.

Изправени пред все по-честите случаи на алкохолизъм, наскоро властите в Литва предприеха мерки за ограничаването му.

От 1 юни в страната функционира нов закон, който забраняване излъчването на реклами за алкохол в най-гледаното телевизионно време – между 20 и 22 часа. Освен това възрастта, в която законово може да поръчате първото си питие, бе вдигната от 18 на 20 години.

С това властите се надяват да ограничат консумацията на алкохол, която от 1998 година насам в скочила с 25%.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати