Заразеният сладолед все пак може да бъде пласиран на пазара

Сладолед фипронил

Сладоледът, заразен с фипронил, който е попаднал в страната ни, бе открит. Той е на склад и чака резултати от проверка.

Пратката със заразен с фипронил яйчен прах, е втората, за която стана ясно, че е в страната ни. С нея са приготвени 12 тона сладолед. Пратката яйчен прах е пристигнала в България от Германия.

Откритият сладолед е поставен под възбрана. Той стои на склад. От Българската агенция за безопасност на храните са направили съответните изследвания. Резултатите ще покажат дали фипронилът е в опасни количества.

Ако количеството е под 0.005, сладоледът ще бъде пуснат за продажба. Това се налага с регламент от 20014-та. Според него, ако в даден готов продукт или в суровина количеството на фипронил е под 0.005, той не е опасен за потребителя. Производителят трябва да направи анализа за собствена сметка, а решението дали продуктът да бъде пуснат на пазара, ще бъде взето от съответните власти.

Предишната заразена пратка е била на същата фирма - отново след внос на яйчен прах от Германия. С нея са произведени 9 тона майонеза в Стара Загора и 25 тона сладолед в София.

Сладолед

Двете заразени пратки от яйчен прах с фипронил са били по 500 кг всяка. За пръв път сигнал е подаден на 18 август. Веществото се определя като умерено токсично и резонно се взимат всички мерки за изтеглянето му от търговската мрежа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати