Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Нов метод ще контролира качеството на бирата у нас

Нов метод ще контролира качеството на бирата у нас

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Бира

Вече качеството на родната бира ще се следи по-стриктно благодарение на нова разработка, създадена съвместно от Центъра по биология на храните към СУ Св. Климент Охридски и Института по криобиология и хранителни технологии.

От Съюза на българските пивовари приветстваха иновацията и заявиха, че са готови да я приложат на практика, когато бъде напълно завършена.

Става дума за специален цифров надпис върху всяка бутилка от българката бира. Надписът ще е уникален за всяка отделна марка и ще показва качеството на съставките, преди да отпием от пенливата напитка.

Могат да се идентифицират всякакви вещества, дори се стига дотам, че може да се определи местоположението на дадена фабрика, да се идентифицират отделните сортове ечемик, хмел, да се диференцират и идентифицират отделните щамове пивни дрожди, споделя доцент Силвия Милева пред Българската национала телевизия.

От Центъра по биология на храните обаче все още търсят начин, с които марките бира да се разграничат една от друга.

Засега се трупа информация и се въвежда в база данни, които с помощта на ядрено-магнитнен резонас ще показват характеристиките на всяка отделна марка.

Българска бира

Проучванията все още не са приключили, но в края на изследването ще може да се изведе типичен почерк на всяка отделна българска бира.

Ако методът бъде одобрен и въведен и за българската бира, тя ще стане първата с цифров подпис в Европа, твърдят специалистите.

До момента подобна разработка се е прилагала единствено за оценка на пчелния мед у нас, но се вярва, че същите методи могат да се изпозлват при бирата и виното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest