И Белгия забрани найлоновите торбички в супермаркети и магазини

Найлонова торбичка

След Франция и Белгия прие закон, забраняващ използването на вредните за околната среда полиетиленови торбички. От 1 септември законът е вече в сила за търговците както на дребно, така и на едро.

В официалното съобщение властите казват, че касите на супермаркетите ще могат да предлагат на клиентите си само хартиени торбички, а при плодовете и зеленчуците ще бъдат поставени торбички на пластмасова основа с т.нар. биовлакна.

За момента изключение от забраната ще бъде направено само за плътните найлонови торбички, които се използват при продажбата на дрехи и предмети от бита.

Дали търговците ще предлагат хартиените торбички безплатно, както найлоновите, или ще ги таксуват, решават сами, казват властите в Белгия.

Найлонови торбички

До 1 ноември обаче найлоновите торбички в цялата търговска мрежа трябва да са заменени с такива, чийто материал може да се рециклира. При регистрирано нарушение след тази дата търговецът го чака глоба между 5000 и 100 000 евро.

Мярката се предприема с цел опазване на околната среда от замърсяване с полиетиенови отпадъци, които в естествени условия се разлагат за няколкостотин години.

Пластмаса

Законът беше приет на 1 декември 2016 година, а първите белгийски региони, които го приложиха на практика, бяха Валония и Фландрия.

Средностатистическият европеец употребява по 198 милиона торбички годишно, 90% от които са леки найлонови торбички. Tя се произвежда за около 5 секунди, а за нейното пълно разграждане са необходими около 500 години.

За 2010 година в Европа са изхвърлени 8 милиарда найлонови торбички. За този период българите са употребили средно 246 милиона торбички за еднократна употреба и 175 милиона торбички за многократно използване. С тези показатели заемаме 11-то място по използване на найлонови торбички.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати