Кулинарен етикет: Какъв алкохол върви с патешкото?

Патица с червено вино

Патешкото месо, макар и не толкова популярно като пилешкото, е традиционно за българската трапеза. Печено или задушено, може и на скара, това месо е достойно и за най-изискания ресторант или ценител на кулинарните изкушения.

Макар и месото от патица да се възприема като бяло, то е доста по-тъмно и мазно в сравнение с това от пиле или пуйка. Това обаче е едно от достойнствата му, защото то има много по-силен и богат аромат. Така патешкото може да се приготвя с плодове или други сладки и пикантни подправки, които му придават изискан и изтънчен вкус.

Точно и поради тези особености патешкото месо не може да се сервира с всеки вид алкохол, а трябва внимателна селекция. Правилните алкохолни напитки, сервирани с добре приготвено месо от патица, ще ви превърнат в съвършени готвачи в очите на вашите гости, а вие, от своя страна, ще си осигурите невероятно кулинарно удоволствие.

По същество патешкото месо е най-подходящо да се сервира с добре охладена бутилка гъсто и тъмно червено вино от рода на Пино ноар.

Този сорт се смята за един от най-древните, произвеждани от човека, а негова запазена марка е патешкото месо. Няма винарска къща по света, която при дегустация на Пино ноар да не поднесе и хапки с патешко месо.

Червено вино

Заради по-високото съдържание на мазнини месото от патица най-добре се комбинира с богатите на вкус, аромат и по-голяма плътност вина.

Идеални за сервиране около печената патица са австралийски Шираз, Калифорнийско Каберне, Аржентински Малбек, Южноафрикански Пинотаж. Не по-малко добри за случая са италиански вина - Бароло и Барбареско, а също и Приорат от Испания и традиционните червени от Франция.

Гладки червени вина като Мерло и Каберне също са подходящи за патешко месо, но в случаите, когато на трапезата слагате дива патица. Те са идеални за сервиране, когато сте приготвили дивеча на скара или грил, може и задушен.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати